Svaki početak dana savršen je uz šoljicu omiljene domaće kafe, koja nas razbudi, puni energijom i pripremi za sve izazove. Taj užitak ne mora da bude rezervisan samo za jutro - nebrojeni su benefiti koje kafa ima na naš um i telo tokom celog dana. Kada smo pod stresom ili gubimo fokus, gotovo da nema te situacije koju šoljica kafe ne može da popravi - i u njoj se krije tajna ljudi za koje vam se čini da su otporni na probleme i puni energije čak i posle celodnevnog posla.
Znate onaj osećaj kada vam na poslu popusti koncentracija i čini vam se da više nemate snage da radite? Kafa to može da reši. I nije slučajno što je to tako.
Naime, kad nivo kortizola krene da opada, nema boljeg ni ukusnijeg leka od domaće kafe. Kofein blokira adenozin, “zadužen” za podsticanje pospanosti, a paralelno pokreće oslobađanje hormona sreće – dopamina, serotoinina i noradrenalina koji podižu raspoloženje i poboljšavaju koncentraciju. Samo pogledajte lica kolega kad im zamiriše domaća kafa i kako se odmah podigne energija.
Istraživanja su pokazala da pauze za kafu u toku dana podstiču produktivnost i vrlo je jednostavno zaključiti zašto je to tako. Kratka pauza, vruća domaća kafa i neobavezno ćaskanje sa kolegama može nam pomoći da se opustimo, predahnemo i brzinski “napunimo baterije”. Lakše je raditi kada smo opušteniji!
Ipak, popodnevna kafa s prijateljima, koja vas potpuno opušta posle radnog dana i ubacuje u drugu brzinu, ne može se meriti ni sa čim. Sav stres nestaje, ustupajući mesto temama koje su važne i kreativnom druženju bez kojeg bi nam životi bili dosta prazniji. Bilo da zajedno rešavate neku dilemu, razmenjujete sećanja i iskustva, ili se jednostavno zabavljate gledajući u šolju – domaća kafa je nezaobilazni faktor atmosfere.
A možda svoju poslednju šolju kafe u danu više volite da popijete sami u miru sumirajući dešavanja? I to je dobra ideja. Osim što podstiče rad mozga, neka istraživanja sugerišu da poboljšava i pamćenje. I do kraja dana, uz kafu će sve “kockice” doći na svoje mesto.
Ako nemate svoje omiljeno vreme za kafu, poslušajte šta nauka kaže. Da, i naučnici su se bavili ovom temom i došli do “pravila 90 minuta”.
Endru Huberman, neuronaučnik i istraživač na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford, tvrdi da kafu treba piti 90 do 120 minuta nakon buđenja – nikako pre toga. Huberman tvrdi da „pravilo 90 minuta“ pomaže da se poveća nivo energije, a kao glavni razlog zašto je to tako navodi kortizol.
Nivo kortizola prirodno dostiže vrhunac oko 30-45 minuta nakon buđenja, što nam daje prirodni energetski podsticaj. Ako pijete kafu tokom ovog vrhunca, u suštini gubite njene efekte. Odlaganje unosa kofeina pomaže nam da savladamo ovaj prirodni talas energije, a zatim koristimo kafu kao sekundarno pojačanje kada vam nivo kortizola padne.
Sličan zaključak ima i Stiven Miler, neuronaučnik sa Univerziteta zdravstvenih nauka u Merilendu. Prema njegovom mišljenu, idealno vreme za kafu je sat i po vremena nakon ustajanja. Na primer, ako ustajete oko 8 sati, prvu kafu ne bi trebalo da pijete pre 9.30.
Kako navodi, vreme kad su nivoi kortizola najviši kod većine ljudi je između 8 i 9 sati ujutro, potom od 12 do 13 časova i od 17.30 i 18.30. Zato, pauze za kafu najbolje bi bilo da rasporedite između 9.30 i 11.30, odnosno 13.30 i 17.00 kada vam je najpotrebnije “pojačanje”.
A kada vi najviše volite da pijete kafu?
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare