Hleb uz sve sem uz kolače i rakijica uz svaki obrok izdvajaju se među brojnim navikama specifičnim za naš narod. I mada se malo šta može ukalupiti, ipak se poneki vrlo zanimljivi rituali mogu videti za trpezom u većini naših gradova i sela.
Sve kreće od kafe. Jake, turske. Bez nje teško može da počne dan, a to ispijanje, obično sa komšinicom, može da potraje i nekoliko sati. Osim kafe, za koju se pita s vrata i kad vi odete u goste i kad vam neko dođe, nezaobilazna je i domaća rakija, takozvana „čašica razgovora“. Dobro je nazdraviti pre ručka, i posle, a i nakon toga. Dakle, idealna kombinacija za dobro jutro je rakijica uz kafu – ritual koji se prenosi kroz generacije.
View this post on Instagram
Kad dođe vreme za ručak, čini se da je hleb glavno jelo. Srbi ga neretko jedu uz sve, sem uz kolače, kako volimo da kažemo. I teško da ste odavde ako makar jednom niste videli kako se hleb jede uz meso, krompir, povrće, špegete, uz sve. Posebno je poželjan onaj beli, koji se ponekad moči i u supu ili pak nadrobi u pasulj… To i ne čudi ako znamo da podaci kažu da Srbi jedu tri puta više hleba od evropskog proseka.
Posebna draž kod nas su slavske i praznične trpeze na kojima bude doslovno svega. I mada je to većini zaista pravo uživanje, nekima može da bude problem to što je poželjno probati baš sve. U suprotnom, domaćica će se silno uvrediti. Pitanje je samo gde da stane predjelo, ruska salata, meso iz supe i supa, i sarma, i pečenje i sitni kolači – desetak vrsta, najmanje. A znamo da je poželjno i da se tanjir lepo „pomaže“ jer ne valja da se išta baca.
Možda će sve lakše ići ako se zalije, recimo, špricerom. Ali i tu treba paziti – prvo se u čašu sipa vino, pa voda – da se vino ne bi pokvarilo vodom…
I mada se od ovakvih sitnih rituala nekima diže kosa na glavi, oni su ipak deo našeg specifičnog šarma, koji je zanimljiv i strancima.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare