Krstovdan Foto: Wikipedia

Krstovdan je praznik koji pravoslavni vernici proslavljaju dva puta godišnje, prvi se obeležava 18. januara, a drugi, jesenji Krstovdan proslavlja se 27. septembra. Ovaj dan se obeležava u slavu časnog krsta, a jedan od najvažnijih običaja jeste ustanovljen post.

Post podrazumeva dve faze – duhovni i telesni. Duhovni post, koji je i značajniji od telesnog predstavlja uzdržanje od loših misli i dela, već vežbanje ljubavi, mira, sloge i strpljenja.

Telesni post se odnosi na izbegavanje namirnica životinjskog porekla, kao i ulja, vernici uglavnom praktikuju post na vodi.

U nekim krajevima Srbije postoji verovanje da se na Krstovdan jedu grožđe i hleb. Period posta podrazumeva trud da se stekne unutrašnji mir, ali i čišćenje i tela i duše.

Za ovaj praznik se vezuje uzrečica još iz starih dana koja glasi – “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti!” Pored praznika, na ovaj dan se praktikuje i molitva.

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto.

Na taj dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu.

Na zimski Krstovdan se sveti vodica, a i na jesenji, prema običaju treba u dom uneti osveštan bosiljak, biljku za koja se veruje da štiti dom od negativne energije i simbolizuje mir.

Za Krstovdan treba jesti grožđe, jer je ovo voće simbol slatke pobede, plodnosti i obilja, a smatra se da oni koji ga na ovaj praznik jedu privlače sreću i obilje. Još jedan običaj zadržao se do danas, a to je da na Krstovdan treba vratiti sve dugove.

(NSuživo)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar