Zbog pogoršanja situacije sa kovidom 19 u Evropi, Mišelinov vodič je prinuđen da prilagodi svoje aktivnosti i odloži otkrivanje novih selekcija, uključujući i selekciju u Beogradu. Situacija će biti praćena redovno i novi termin biće objavljen naknadno.
Šefovi iz regiona sa Mišelin zvezdicama Marko Gajski i Deni Srdoč iz Hrvatske, kao i Ana Roš i Gregor Vračko iz Slovenije za City magazine otkrivaju kako Mišelin vodič utiče na rad šefova kuhinje, tržište i kako vide budućnost ugostiteljstva i dolazak Mišelin vodiča u Srbiju.
U Hrvatsku je Mišelin vodič došao 2017. i svake godine je dodavao nove restorane na svoju lista preporuka, dok su u Sloveniji prve zvezdice dodeljene u junu ove godine.
Prirodno je da dolazak ovako cenjenog vodiča izazove reakcije tržišta i da u iščekivanju rezultata, dolazi do pravljenja lista i prognoza ko bi mogao dobiti zvezdicu. Iako se čini da su pravila za dobijanje zvezdice transparentna, sam proces ocenjivanja je obavijen misterijom.
Iskustva komšija su pokazala da lokalna licitiranja nekada ne dobiju potvrdu u vodiču.
Šta je potrebno za dobijanje zvezdice?
„Na prvo mesto bih definitvno stavio kvalitet hrane i originalnost, drugo mesto jako dobar servis i na treće mesto fluidnost svega toga zajedno. Fluidnost je nešto što garantuje dobru energiju, prirodnost i standard prva dva kriterijuma“, smatra Marko Gajski šef restorana LD koji se nalazi na Korčuli.
Očekivanim dolaskom vodiča u Srbiju gastronomija Balkana dobija veću vidljivost internacionalne publike. Da li će dolazak Mišelin vodiča u Srbiju uticati na region?
Marko Gajski je siguran da će Mišelin ojačati regionalnu scenu.
„Srbija, pogotovo Beograd imaju jaku gastro scenu, a što je najvažnije ima i publike. Imamo puno gostiju iz Srbije koji su fenomenalni gosti koji jako cene ono što radimo. Moj savet svim šefovima iz Srbije bi bio da uživaju u onome što rade i da uvek budu motivisani da budu malo bolji. Birajte vlasnike koji vole ono što radite, a ne onoga koji trenutno nudi više. Ta kohezija investitora i šefa je presudna“, rekao je on.
Ana Roš iz Slovenije, šef u restoranu „Hiša Franko“ je podelila svoj optimizam da će dolazak vodiča uperiti reflektor na kuvare koji pomeraju granice.
„Nateraće sve one kuvare koji se usuđuju da hodaju po ivici, da stvaraju neverovatnu kuhinju, one kuvare koji se bore da prežive, kuvare koji nisu uvek shvaćeni, da iskorače i da dobiju zasluge koje zaslužuju“.
Gregor Vračko šef porodičnog restorana „Hiša Denk“ u Sloveniji je dao uvid koliko će vodič uticati na lokalno tržište.
„Stranci, koji dolaze zbog hrane, moraju negde prespavati što znači rast broja noćenja, imaće slobodno vreme da razgledaju i istražuju ponudu vinarija, umetnosti, lokalnog turizma“, kaže on.
Deni Srdoč je najmlađi nagrađeni hrvatski šef, koji je dobio zvezdicu sa 26 godina. On je oduševljen dolaskom Mišelina u Srbiju.
„Odmah sam kontaktirao svoje drage kolege i poželeo im sreću. Svakako ima restorana u Beogradu koji zaslužuju zvezdicu. Ovim putem želim još jednom sreću svojim kolegama Vanji Puškaru i Davidu Simuniću“.
Rezultati ocenjivanja restorana u Srbiji trebalo je da budu poznati sredinom decembra, ali to se ipak neće desiti u predviđenom roku. Sjaj zvezdica je zamaglila trenutna razorna kriza koja se dešava u ugostiteljstvu. Uz zabrane putovanja, ograničeno radno vreme i okupljanja, ekonomsku neizvesnost, kako će izgledati budućnost gastronomije i šta svi mi kao gosti možemo da uradimo da pomognemo? Šefovi su jednoglasni – podrška lokalnim proizvođačima i ugostiteljskim objektima nikada nije bila važnija.
„Sada je vreme da pokažete svoje poštovanje i podršku. Na početku sam negirala činjenicu da mnogi restorani neće uspeti da prebrode ovu situaciju. Sada znam da mnogi od njih (nas) neće uspeti“, kaže Ana.
*
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
—