Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Domaćinstva u Srbiji koja ne ostavljaju zimnicu, na pijaci i u marketima kupuju turšiju, ajvar, kisele krastavčiće, kupus ribanac... I sad u susret proleću žure da potroše zalihe, jer većinom ne znaju koliko uopšte može da stoji ta hrana.

Ispostavlja se da je rok trajanja kisele zimnice oko godinu dana, ako se pripremi kako treba.

Najbolji način da znamo koliko neka zimnica može da traje dovoljno je da pogledamo dekleracije na takvim proizvodima u prodavnicama, a to je uglavnom do godinu dana. Ukoliko čuvamo u podrumima sa nižom temperaturom ili u frižiderima do četiri stepena Celzijusa, može da stoji do godinu i po do dve, maksimalno, objasnila je nutricionistkinja dr Veroslava Stanković, koja je na RTS-u pričala o roku trajanja namirnica.

Naravno, ukoliko su podrum ili ostava topliji, tu ne bi trebalo duže od godinu dana čuvati turšiju i ostalu zimnicu. Osim načina čuvanja, i sam način pripreme utiče na rok trajanja ove vrste namirnica.

Pročitajte još:

Nutricionisti ukazuju na to da ukiseljeno povrće vremenom gubi hranljivu vrednost, čak i kad ukus ostane nepromenjen. Već posle mesec dana, u turšiji se sadržaj vitamina prepolovi, a posle tri do četiri meseca ima ga u zanemarljivo malim količinama, navode Novosti.

Po rečima doktorke Veroslave Stanković, konzervansi, esencije i drugi aditivi koji se dodaju u zimnicu ne utiču mnogo na nutritivni sastav namirnica. Oni dovode do fermentacije, održavaju svežinu i sprečavaju razvoj bakterija, tako da održavaju proizvode u dužem vremenskom periodu.

„Ključ je u spoljašnjoj temperaturi na kojoj se namirnice razgrađuju i postaju mekše, čime gube i organoleptička svojstva, ali mogu da dovedu i do kontaminacije jer je to veća količina vode i sredina u kojoj bakterije lako uspevaju“, navodi dr Stanković.

***

Bonus video: Namirnice koje se ne kvare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram