Račun na Kopaoniku Foto: Talha Ozturk / AFP / Profimedia / Nova.rs

Koliko će vas koštati vikend na nekoj od popularnijih srpskih planina? Kratak odgovor je - zimski vikend je postao "skup sport". Više nije bitno da li ste je posetili u sezoni ili van sezone jer cene, konkretno na Kopaoniku, nisu ništa drugačije npr. u septembru, nego što su u decembru. Pa, će te za ručak sa prijateljima, u zavisnosti od toga šta jedete i koliko ćete pojesti (u ovom konretnom primeru ručak za troje ljudi), platiti oko 10.000 dinara, a za večernji izlazak i piće, isto toliko.

Domaći turizam svoj najveći uspon, naročito kada su u cene u pitanju, doživeo je za vreme pandemije kovida kada je i sama država insistirala da građani „ostave novac u svojoj zemlji“, a da opet vode računa o sopstvenom zdravlju, ali i kolektivnom. Cene smeštaja i usluga su naglo skočile 2020. godine, a četiri godine kasnije, pored visokih cena stigla je i inflacija, koliko god neki pokušali da je ospore. Možda zvanična statistika Republičkog zavoda za statistiku kaže da je prosečna plata u Srbiji po obračunu iz septembra bruto 132 783 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 96 115 dinara, ipak postoji ogromna razlika između prosečne i medijalne plate.

Bez obzira da li upadate ili ispadate iz republičkog proseka, čak i da spadate u prosek, cene u radnjama i troškovi života ne ostavljaju previše novčanog prostora za „ispade“ kao što je vikend na planini ili u nekoj banji. Naime, republički prosek bi trebalo da predstavlja srednju klasu, a kada uobičajene stvari za srednju klasu – kao što su povremeni kratki odmori i odlazak van svog grada ili mesta postanu težak luksuz i izdatak od koga se oporavljate cele godine, onda ne govorimo čak ni o nižoj-srednjoj društvenoj klasi.

Pročitajte još

Znajući kakve su me cene na Kopaoniku sačekale prošle godine u septembru zamolio sam prijatelje da mi jave kakva je situacija ove godine u početku sezone i izgleda da je još skuplje nego što je bilo.

Hleb u restoranu 250 dinara, Cezar salata 1.500 dinara

Restoran na vrhu staze na Kopaoniku naplatiće vam hleb (iz njihove radinosti) 250 dinara, cezar salata košta će vas 1500 dinara, turšija ili kiseli kupus platićete 450, a šopsku 650 dinara. Ako želite svež kupus onda spremite 700 dinara. Sve ostale cene možete da vidite iz menija.

Cene u restoranu Foto: Nova.rs

Kada su pića u pitanju, situacija, očekivano ništa nije bolja. Kuvano vino je od 400 dinara do 700 dinara u najboljem slučaju, rakije su oko 400, a piće poznatih brendova odlaze i do 1000, ali i preko 1000 dinara.

Cene pića Foto: Nova.rs

Račun za ručak za troje ljudi – 9040 dinara

Račun u restoranu Foto: Nova.rs

Dve juneće čorbe su 1000 dinara, jedna gurmanska butkica 1790, a ćevapi 1430 dinara. Kada na sve to dodate i piće i dodatke ne možete pobeći od računa koji je blizu 10000.

Račun u pabu, troje ljudi – 9110

Račun za piće Foto: Nova.rs

Što manje pijete, to bolje po vas jer sedam rakija je 4410 dinara. Piva, zavisno od proizvođača, od 400 do 700 dinara. U konkretnom primeru veče u kojem se popije malo više za neke previše je račun preko 9000.

Što se tiče cena ostalih usluga žičara za četiri osobe je 2500 dinara, a ako odlučite da iskoristite spa u nekom od hotela, a niste njegov gost usluga košta 10.000 po osobi.

Istina je da treba negovati domaći turizam, ali bez obizra na sve Kopaonik nisu Švajcarski Alpi u kojima su cene mrtva trka sa našim planinama.

Dakle, vikend na planini u Srbiji je uvek bio skup sport, ali sada je zvanično čist luksuz koliko god da vam plata odskakala od zvanične statistike Repuličkog zavoda za statistiku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare