Ovih 14 omiljenih namirnica retko ko bi prepoznao.
Korisnik Reddita JavaRealliSucks podelio je fascinantan album o tome kako hrana izgleda pre nego što bude ubrana i krene na pout do naših stomaka.
Album otkriva skrivenu istinu o našem omiljenom voću, povrću i orašastim plodovima. Evo nekoliko fotografija gotovo neprepoznatljivih namirnica u polju i pošto se uberu.
Možda ste mislili da ananas raste na drveću, a on zapravo živi na žbunju dok ne dođe vreme berbe. Ovo skoro da izgleda lažno – kao da je neko zabio ananas u biljku.
Polje ananasa je žbunje ananasa.
Špargla raste iz lukovice koja je zabodena u zemlju. Kada se odsečete gornji deo i lukovica ostavi u zemlji, iz nje izraste nova stabljika.
Ove nejasne male mahune su zapravo nezreli bademi koji vise na grani drveta. „Voće“ badema skoro da liči na nezrelu kajsiju.
Još jedan popularan orah je pistaći. Ružičasti cvetovi ustupaju mesto ozloglašenoj čvrstoj ljusci, a tragovi ružičasto-crvenog cveta ostaju na mesu pistaća nakon što je ubran i osušen.
Još jedan bizaran koštunjavi plod jeste indijski orah – raste na dnu voća nazvanog „jabuka od indijskog oraha“. Ludo je da se ceo veliki plod bere samo zbog malog oraha. Orasi se uklanjaju iz plodova, a od „jabuke od indijskog oraha“ pravi se sok i nije čudo što su indijski orasi skupi.
Kikiriki su mahunarke, što znači da se razlikuju od svojih prijatelja orašastih plodova. Deo kikirikija koji jedemo jeste seme biljke – koje se otkrije kada biljku izvučete iz zemlje. Prođe i do 160 dana da kikiriki raste pod zemljom pre nego što bude spreman za jelo.
Da li ste se ikada zapitali zašto je šafran tako skup? Zato što se bere iz središta cvetova šafrana. Narandžasti deo cveta je šafran. Šafranove niti su deo cveta i treba ih pažljivo vaditi, svaki cvet proizvodi samo nekoliko niti šafrana, zato je veoma skup.
Ova lozasta biljka izgleda skoro isto kao divlji pasulj… Iako zelena boja može da zavara… to je zaista sveža vanila orhideja. Zelene mahune se beru, a zatim suše. Cveće vanile je predivno. Mahune vanile se suše do smeđe boje, a isečene se otvaraju i vadi se vanila pasta iznutra – što je zapravo samo mnogo malih semenki.
Ovako izgleda biljka susama. Susamovo seme se koristi za peciva i razna druga jela. Male mahune sadrže semenke susama (crne ili bele) koje se beru i koriste cele ili prerađuju u susamovo ulje. Svako maleno seme susama dolazi iz mahune.
Jedan od najčešćih začina jeste biber – koji raste u malim grozdovima bobica – na biljci parike koje izgledaju kao čudne božićne jelke. Zelene bobice će se osušiti u zrno crnog bibera. Biljke crvene paprike pretvaraju se u ružičasti biber u zrnu.
Ovo je možda bilo očigledno, ali da li ste znali da su štapići cimeta samo osušena kora drveta? Zapravo je kora drveta cimeta obrijana u štapiće. U svetu postoji desetak vrsta drveća cimeta. Mnogo cimeta na jednom mestu izgleda kao strugotina u pilani. Samo malo ukusnija kora drveta.
Ovo je cvet na drvetu banane, koje raste na tone malih banana iz stabljike. Cveće banana izgleda veoma egzotično. Kada dostignu idealnu veličinu, banane se često beru dok su još zelene. Desetine banana raste na jednoj stabljici. Zatim se razdvajaju u manje grozdove i sazrevaju pre nego što stignu u prodavnice.
Još jedno smešno voće jeste kivi. Ovi mali zeleni plodovi još nisu zreli, pa otuda njihova ekstremno zelena boja. Mali kivi imaju osetljivu stabljiku koja podseća na vinovu lozu, sa desetinama plodova koji visi sa njihovih grana.
Na kraju, ali ne i najmanje važno, imamo skromnu stabljiku prokelja – mali pupoljci kupusa rastu na uspravnoj stabljici koja ima veliki cvet na vrhu. Prokelj je samo mali kupus.
BONUS VIDEO: