Ako ste se nakon pripreme hrane rešavali ostatka ulja tako što ste ga izlili u odvod sudopere ili bacili napolje u dvorište, sve vreme ste to pogrešno radili.
Nepravilno odlaganje ulja, poput izlivanja u odvod je opasno. Mast se zgrušava u grudvicu koja se lepi za cevi. Kao posledica može doći do začepljenja odvoda.
Postoji mnogo načina za odlaganje ulja na čist i zdrav način. SeQuential, kompanija specijalizovana za recikliranje jestivog ulja i pravilno odlaganja predlaže neke.
Jeste li znali da možete reciklirati svoje ulje za kuvanje? Ovo je posebno korisno ako često pržite hranu ili koristite puno ulja za kuvanje. Sve što treba da učinite je da pustite ulje da se ohladi na sobnu temperaturu, procedite ga kroz maramicu i sipajte u hermetički zatvorenu posudu.
Možda ćete morati da ga procedite nekoliko puta kako biste bili sigurni da su sve mrvice nestale, ali kada se očisti, možete ga ponovno upotrebiti do dva puta. Imajte na umu da bi ga trebalo ponovno upotrebiti u roku od dan ili dva.
Ako nakon kuvanja imate samo malo viška ulja, možda neće biti dovoljno za recikliranje. Jednostavan i efikasan način da ga se rešite je da ga pustite da se ohladi, a zatim ga sipajte u jednokratnu posudu, dobro zatvorite i bacite u smeće.
Ako ste svoje ulje koristili za kuvanje biljnog obroka, razmislite o tome da ga dodate u kantu za kompost. Vaše bube i crvi biće vam zahvalni! Samo pazite da to ne radite sa uljem u kojem se kuvalo meso, piše 24sata.
***
Bonus video: Saveti za miran san
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: