Ne nasedajte na slatkorečivost poslodavaca i dobro se raspitajte pre nego što prihvatite posao.
Leto se bliži i mnogi su već sada u potrazi za sezonskim poslovima na Jadranu. Crnoj Gori i Hrvatskoj uvek nedostaje radne snage pa se u oglasima može naći gomila ponuda za posao, a najtraženiji su konobari, kuvari, prodavci i pomoćni radnici.
Odlučila sam da proverim kakve uslove nude Hrvati a kakve Crnogorci. Okrenula sam nekoliko brojeva iz oglasa i već na početku sam uvidela neke značajne razlike.
Kada sam se raspitivala o ugovoru, kod hrvatskih poslodavaca on se uvek podrazumevao, dok su mi mnogi crnogorski poslodavci otvoreno rekli kako se kod njih ništa ne potpisuje.
Pitala sam šta se dešava ako posle dve nedelje shvatim da nisam zadovoljna uslovima, na šta sam dobila odgovor da u tom slučaju „neću ni videti pare“.
Pričala sam i sa posrednicima iz mnogih agencija za zapošljavanje i uglavnom su od starta naglašavali kako sezonski posao nije nimalo lak i da ne treba očekivati nikakav odmor „jer smo tu da bismo radili i zaradili“.
Radno vreme je uglavnom 8 ili 9 sati, a pojedini su dodali da „će se nekada možda ostajati malo duže“. Neki nude rad od 10 sati ili čak 12, ali je i plata samim tim veća. Npr. šankeri koji rade 8 sati imaće platu 800 evra, dok će šankeri sa 12-časovnim radnim vremenom ima platu od 1200 evra.
Uglavnom se dobija jedan slobodan dan nedeljno ili dva dana mesečno. Jedna žena je pokušala da se našali pričom kako se ranije radilo po dva, tri meseca bez dana odmora i kako treba da budemo srećni što uopšte imamo slobodan dan.
Što se tiče smeštaja, u većini ugostiteljskih objekata koje sam zvala radnici dele sobu sa još dve ili tri osobe, a muškarci i žene su uvek u odvojenim sobama ili na različitim spratovima.
Kada je hrana u pitanju, i Crnogorci i Hrvati nude besplatne obroke – zaposleni u restoranu će uglavnom imati tri, dok će radnici kafića imati jedan. Ipak, sve zavisi od objekta do objekta, a radnici ne treba da očekuju hranu iz restoranske ponude, već domaća jela.
Naravno da većina poslodavaca traži mlade radnike, ali ne previše mlade. Uglavnom žele nekoga između 25 i 50. Prema njihovim rečima, najviše vole radnike koji su već radili sezonu pa „znaju šta je to“.
Ono što sve najviše zanima su naravno – plate. U Hrvatskoj su one poprično veće, pa tako pomoćni kuvari mogu zaraditi i do 1500 evra što je u Crnoj Gori nezamislivo.
U oglasima gotovo da ne postoji posao za rad u Hrvatskoj koji je plaćen manje od 800 evra. Sobaricama, čistačicama, hostesama, prodavcima sladoleda i suvenira se nudi plata i do 1000 evra, dok mnoga mesta u Crnoj Gori iste te poslove plaćaju čak duplo manje.
Ista je situacija sa konobarima i šankerima – plate su oko 1000 evra plus bakšiš, a barmeni u noćnim klubovima mogu imati i do 1500 evra platu.
Pitala sam mnoge poslodavce da mi objasne šta znače „bonusi“ koji se nude i većina njih mi je rekla da postoji mogućnost nagrađivanja nakon mesec, dva ukoliko se radnik „pokaže“.
Na kraju sam stekla utisak da ćete u Crnoj Gori možda manje zaraditi ali se možete „provući“ sa neznanjem engleskog ili manjkom iskustva, dok će konobarima u Hrvatskoj, na Hvaru recimo, tražiti da znaju još jedan strani jezik.
Pre nego što prihvatite posao obavezno razgovarajte sa poslodavcem, tražite i da vam pošalje slike smeštaja, kako biste izbegli situacije u kojima morate da delite kupatilo sa 15 ljudi.
***
Bonus video: TOP 5 sezonskih poslova
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare