"Toliko dobre hrane se baca, a znaju da neki ljudi nemaju šta da jedu".
Godišnje na hranu možda potrošim oko 80 evra, kaže u razgovoru s Daily Starom 29-godišnja Sofi Juel-Anderson iz Danske.
To zvuči nemoguće čak i u Srbiji, ali ispostavlja se da Sofi većinu namirnica nabavlja iz kontejnera supermarketa.
S tom praksom je počela pre tri godine i kaže da uštedi na hiljade evra godišnje, a svoje „ulove“ predstavlja i na društvenim mrežama…
„To je za mene kao misija spasavanja. Toliko dobre hrane se baca, a supermarketi znaju da neki ljudi nemaju šta da jedu“, kaže Sofi, koja radi kao menadžerka restorana.
„Kad sam živela u Orhusu, znala sam da to ljudi rade, ali nisam znala previše o tome. Kad sam 2019. odselila u Sudnej, sestra mi je poslala fotografije ‘blaga’ koje je pronašla kopajući po kontejnerima“, priča Sofi, koja je tad započela s praksom.
Ne zato što nema novca, već zato što je shvatila da tako uštedi jako puno. Prvi put je pronašla nešto povrća, drugi put povrće, sir, slatkiše…
„Bacali bi cele kutije hrane jer je jedna konzerva bila oštećena. Većinom je reč o hrani kojoj je rok istekao pre jednog dana“, kaže Sofi.
Prijatelji je nisu shvatali ni podržavali dok im nije poslala fotografije.
„Shvatili su da je to ista hrana kao u supermarketima“, kaže ova 29-godišnjakinja.
Danas ne troši gotovo ništa na hranu.
„Pre nekoliko dana kupila sam so. Izgubila sam se u supermarketu jer toliko dugo nisam bila unutra. Takođe, iskoristim svu hranu koju pronađem u kontejnerima. Inače nema smisla. Kuvam zabavne stvari. Te recepte nećete naći u knjigama“, ističe Dankinja.
Zbog svog ‘hobija’ uspela je i da skrati radnu nedelju na četiri dana.
„Tako je. S tim da jedan od ta četiri dana radim samo četiri sata. Ovo mi donosi toliko finansijske slobode, ali i lične“, završava Sofie, a prenosi 24sata.hr.