Limunska kiselina je nepravedno zapostavljena pored sirćeta i sode bikarbone, a navodno je još efikasnija. Evo kako da je koristite pri čišćenju kamenca.
Bez obzira na to teže li ekološki prihvatljivijem načinu života ili jednostavno žele da uštede, mnogi pri čišćenju u domaćinstvu izbegavaju hemijska sredstva i posežu za onim prirodnijim, ali jednako efikasnim. Tu svakako spadaju sirće i soda bikarbona, za skidanje kamenca postoji još jedna namirnica koja je nepravedno zapostavljena, jer kažu da radi još bolje. Bar kada je u pitanju uklanjanje kamenca s kuhinjskih uređaja, kade i slavine…
Reč je o limunskoj kiselini, odnosno limuntusu.
Ipak, treba znati da se radi o kiselini, zato treba biti oprezan s doziranjem, pokušati izbeći dodir s očima i nositi gumene rukavice, upozorava Jutarnji list.
Limunska kiselina se razređuje najčešće vodom, pa se nakon nanošenja na željeno mesto ostavlja 5 do 30 minuta, nakon čega se kamenac po potrebi skida sunđerom i obilno ispire vodom.
Za uklanjanje kamenca s kuhinjskih uređaja poput aparata za kafu i kuvala za vodu potrebno je pomešati tri kašike limunske kiseline s jednom litrom vode i uliti mešavinu u uređaj. Tečnost bi trebalo da bude mlaka, a pre ponovnog korišćenja uređaj treba dobro isprati.
Mešavina u istim dozama, uz dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja po želji, može da se koristiti za kupatilo i slavine. Možete je uliti u bočicu s raspršivačem, dobro protresti, naneti na nakupljeni kamenac, ostaviti da kratko deluje, po potrebi protrljati sunđerom ili krpom i isprati hladnom vodom. Limunska kiselina (oko 50 grama) može se nasuti i u WC šolju i ostaviti tokom noći – takođe će ukloniti mrlje i kamenac.
Može se koristiti i u mašini za pranje suđa, kao i u mašini za pranje veša: u prazan uređaj stavlja se sedam do osam kašika limunske kiseline i bira ciklus ispiranja do 40 stepeni.