Život jednog od najpoznatijih batlera izgleda nezamislivo - evo šta on kaže.

Danijel Pratli je privatni batler sa punim radnim vremenom od 2009. godine i radi za razne klijente u luksuznim vilama i velikim imanjima po nekoliko nedelja.

„Smatram sebe modernim batlerom“, kaže Danijel, koji je dobio odobrenje Kraljevskog domaćinstva, ističući da mnogi još uvek imaju zastarele predstave o batlerima kao likovima u „Downton Abbey“ stilu.

Ovaj 50-godišnjak, koji je poreklom iz Devona na jugu Engleske, je potpuno izmenio sliku o batlerima. On deli video snimke na TikTok-u koji ruše stereotipe, i pokazuje kako izgleda njegov posao od toga da zbog posla u jednom trenutku leti biznis klasom, do postavljanja i ukrašavanja stolova za večere.

Dakle, kako je zaista raditi kao batler u 2023. godini? Danijel otkriva sve, od stvari koje su ga najviše iznenadile u poslu, do grešaka koje uspešni batleri nikada neće napraviti…

Kako je postao batler?

Nekadašnji upravnik pozorišta, u okviru svoje uloge radio je zajedno sa pokojnom komičarkom Džoan Rivers, pomažući joj da zabavlja goste nakon njenih scenskih predstava.

„Posle jedne zabave rekla mi je da treba da budem batler sa punim radnim vremenom, a u trenutku sada ili nikad promenio sam kurs u svojoj karijeri i nikada se nisam osvrnuo unazad“, otkriva on. „Postoji mnogo sličnosti između vođenja pozorišta i vođenja privatne kuće ili iznajmljivanja luksuzne vile, tako da promena u karijeri nije bila tako velika.“

Odlučio je da ne pohađa školu za obuku batlera, već je učio na poslu. „Lista veština potrebnih na dnevnoj bazi je toliko obimna da mi je uvek bilo bolje da učim na poslu, posebno kada morate da parkirate superautomobile ili točite vino iz dvostruke Magnum boce“, kaže on.

@dan_the_butler The hidden treats that can be found in more established private estates when working as a private butler. #privatebutler #danthebutler #luxuryhomes #countryestate #chapel #homechapel #butler #downtonabbey ♬ This Is a Work of Art (Sketchy) – Dubskie

Međutim, on preporučuje onima koji tek počinju da pohađaju neku od specijalizovanih škola koje obučavaju bonton, dekoraciju stolova, vino, održavanje antikviteta i upravljanje garderobom.

Gde mlađi batleri obično greše?

Danijel kaže da je „najčešća greška“ frustriranost zbog dugačkog radnog vremena. „Kada ste na poslu, morate biti potpuno posvećeni tom klijentu i njegovim gostima, tako da balansiranje privatnog života može biti teško – ali definitivno nije nemoguće“, navodi on.

Danijel obično radi od 6.30 ujutro dok celo domaćinstvo ne ode u krevet, što obično pada oko ponoći. „Ja sam obično prva osoba koju vide kada se probude i poslednja osoba koju vide pre nego što odu u krevet“, kaže on.

On ističe podršku kućne pomoćnice. „Bez podrške sjajne domaćice ste pretrpani poslom“, objašnjava on, primećujući: „Postoji toliko toga da se uradi, da čak i najiskusnije osoblje treba više od jednog para ruku.“

„Ako zaista ne znate kako da uklonite mrlju sa skupe cipele od antilop ili prosuto vino na Chanel jakni, nemojte to da radite. Nemojte čak ni guglati da biste videli ideje. Mogli biste to pogoršati. Tu će pomoći samo iskustvo i znanje.“

Ipak, Danijel je ovu lekciju naučio na teži način.

„Jednom su mi dali par veoma skupih Feragamo cipela od antilopa na kojima je bio vosak od sveća. Pratio sam uputstva sa interneta i mnogo pogoršao situaciju.“ On napominje da je na sreću klijent bio ljubazan nakon nezgode.

Jedna greška koju batleri nikada ne bi trebalo da naprave, kaže Danijel, je prelazak profesionalnih granica sa klijentima. On objašnjava da iako je izgradio „doživotne odnose“ sa klijentima, važno je zapamtiti da ste pre svega zaposleni.

Šta još batler mora da uradi da bi uspeo?

Danijel kaže: „Budite fleksibilni – sve se može promeniti u trenutku. Možete započeti dan u Francuskoj, a završiti ga u Austriji, ili postaviti prekrasan sto za 20 ljudi, da bi vam sat vremena pre večere rekli da će ih ipak biti 30.“

Još jedan suštinski kvalitet batlera, kaže on, je „smisao za humor“. Povrh toga, Danijel navodi da je ključno imati dobre odnose sa malim preduzećima – od mesara do cvećara i automehaničara – i upravnika dobrih restorana kako bi mogao uvek da dobije rezervaciju.

Odobrenje kraljevskog domaćinstva je dokaz Danielovog talenta. To znači da su ga verifikovali MI5 i vladini zvaničnici.

Koliko novca možete očekivati da zaradite u industriji?

Plata mlađeg batlera kreće od 44.000 dolara i do 190.000 dolara za poznatog batlera, objašnjava Danijel. Najveća plata koju za koju znao imao je je njujorški batler koji je zarađivao milion dolara godišnje.

Pošto posluje kao samostalni trgovac za različite klijente, Danijel naplaćuje dnevnu naknadu uz minimalnu potrebnu trodnevnu rezervaciju. Ako je posao van Velike Britanije, pokrivena su sva njegova putovanja, kao i njegov smeštaj, troškovi i hrana – sa obrocima koje priprema kuvar, njegova omiljena prednost.

Kako izgleda prosečan dan na poslu?

Navodeći primer rada na luksuznom imanju na jugu Francuske: „Moj posao kao batlera je da obezbedim da se svi oni koji uđu u kuću odmah osećaju kao kod kuće, a ja sam tu da se pobrinem za sve umesto njih.“

Njegov dan počinje odlaskom u lokalnu pekaru da pokupi hranu za doručak.

Kada se doručak završi, on osigurava da na bazenu budu sveži peškiri. Takođe, brine o posteljini i peškirima za goste.

Danijel pazi na automobile na imanju, osiguravajući da su čisti, da imaju pune rezervoare benzina i da su potpuno opskrbljeni flašama vode. Takođe se stara da sistemi satelitske navigacije automobila budu u toku sa tim gde klijenti idu i kako mogu da se vrate u vilu.

Istovremeno, postavlja sto za ručak i brine se da dnevne aktivnosti – koje mogu biti bilo šta od časova tenisa i frizerskih termina do masaža i dana na plaži – teku glatko.

Kada se gosti vrate sa izleta, postavlja stolove za osveženje da im poželi dobrodošlicu.

Danijel kaže: „Svakog minuta u danu, pazim na svoje klijente kako bih osigurao da imaju sve što im je potrebno dok su u vili.“ On napominje da se to kreće od nečeg tako jednostavnog kao što je stalno dopunjavanje voda i krema za sunčanje, ali i proveravanje da li su napunjene činije za sveže voće ili sokovi u kojima klijenti mogu da uživaju.

Nikada ne postoji zadatak koji ne može da izvrši: „Nikad ne kažem ne. Uvek postoji način.“

Koliko god zvučalo zahtevno, Danijel se nikada ne umara: „Ni jedan dan nije isti i ja to volim“, kaže on.

A najbolji delovi posla?

„Putovanje i kulinarske poslastice“, ističe Danijel.

On takođe kaže da zaista uživa kad dođe do tačke sa svojim klijentima gde on može da „pruži svoj stil gostoprimstva u njihovom domu, pre nego što oni zatraže“.

„Iskreno volim da brinem o svojim klijentima i to radim sa puno strasti… briga o ljudima je moja supermoć i sada to mogu da radim u divnim domovima širom sveta“, kaže Danijel.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar