Bilo da je reč o pripremi testenine, točenju vina ili jednostavno uživanju u životu – deluje da Italijani dobro znahz šta rade. Naravno, njihova tradicija je nastajala vekovima, ali ako želite da budete malo poput Talijana, onda se držite određenih stavki.
Pijace su najbolji prijatelji jer su na njima najsvežiji proizvodi. Naravno, naći ćete supermarkete i u Italiji, ali ako tražite svež paradajz, sir ili domaće maslinovo ulje, moraćete da se zaputite na pijacu. I ne brinite, njih širom zemlje ima mali milion, a neke rade i po ceo dan.
Dobar deo namirnica, ako želite da budu kvalitetne, vezan je za godišnje doba. Želite najbolji pazadajz? Potražite ga od maja do oktobra. Tražite masline? Najbolje su u kasnu jesen, pišu na sajtu Pun kufer.
Ako kuvate u nekom italijanskom domu, teško ćete naći ulja kao što su biljno, suncokretovo ili još neko slično tome. Kuvanje na maslinovom ulju je „obaveza“. Hrana se priprema na njemu i tačka. U svakom slučaju, to i deluje logično i malo ko može da kaže bilo šta protiv spremanja svakog jela na maslinovom ulju.
Italijanska kultura pijenja usko je povezana s kulturom jedenja. Teško ćete videti Italijana koji je naručio testeninu i pre nego što je stigla – navalio na vino. Ne, sačekaće i jelo jer je jedno bez drugog gotovo nezamislivo.
Iako vino kuće nekad ima negativan predznak, u Italiji to najčešće nije slučaj,. Naime, kad vam ga ponude u restoranima, ono je prilično povoljno, a sve zato što to vino nije flaširano, nema etiketu i slično. Po pravilu, to je jako dobro vino koje pije i sam domaćin.
Italijani dosta drže do porodice, što se najbolje vidi za nedeljnim ručkom. Tad se skupe svi, pa se uz hranu i piće zajedno druže do kasnih večernjih sati. Dakle, hrana ima i ulogu povezivanja.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: