Pita sa jabukama je uvek dobra ideja kad vam se jede nešto slatko.
Od pite sa jabukama miriše ceo dom, a ukus je neprevaziđen – zato je ovaj dezert omiljen već generacijama. Donosimo najbolje varijacije recepata pite sa jabukama – i tradicionalne i američke.
Da vaša pita bila najbolja pita sa jabukama koju ste probali važno je da odaberete pravu vrstu jabuke za pečenje. Za ovu vrstu pite tekstura i ukus jabuke su jako važni.
Iz ugla teksture, najbolje jabuke za pečenje su čvrste jabuke. Kada je u pitanju ukus, upotreba samo jedne vrste jabuka je greška koju mnogi često prave: kombinacija slatkih i kiselih jabuka čini savršeni fil za pitu.
Maslac, mast, margarin – koju god masnoću recept za pitu s jabukama zahteva, treba dobro ohladiti i iseći na male komade. Zato bi trebalo da ohladite mast u zamrzivaču 10 do 15 minuta pre nego što počnete da pravite testo.
Još jedan trik koji možete iskoristiti – dodajte male količine kukuruznog skroba vašem filu jer će mu to pomoći da se lepše stegne.
Uz jabuke odlično idu orasi i često se te dve namirnice kombinuju u pitama od jabuka. Orasi donose novu dimenziju ukusa, a takođe su vrlo zdravi.
Još jedan način da pitu od jabuka učinite ukusnijom je dodavanje začina filu. Recimo, fil možete učiniti slasnijim sa ruzmarinom i medom. Da biste pripremili ovaj neobičan fil, pomešajte jabuke sa smeđim šećerom, cimetom, muškatnim oraščićem, karanfilićem, ruzmarinom i medom.
Evo recepta pomoću kojeg ćete napraviti najukusniju, starinsku lenju pitu s jabukama.
Sastojci za testo: 750 grama brašna, 3 jajeta, 150 grama šećera, 50 ml mleka, 250 grama masti, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer
Sastojci za fil: Rendane kisele jabuke (količina po želji, ali minimalno 2 kg), 2 kašike griza, 2 kašičice cimeta, 300 g šećera
Priprema:
Prvo se pravi fil tako što se jabuke stave u šerpu, a uz njih se doda šećer i cimet. Važno je da se jabuke ukuvaju na ovaj način jer je mnogo ukusnije nego da ih stavite u pitu u sirovom. Treba da se kuvaju oko 10 minuta, a na kraju u smesu jabuka, šećera i cimeta treba dodati i dve kašike griza.
U drugoj posudi umutiti mast, vanilin šećer i šećer, zatim i jaja, pa dodati mleko i na kraju dodavati brašno, prašak za pecivo. Testo koje dobijete treba da podelite na dva dela. Stavite papir za pečenje u posudu u kojoj želite da napravite lenju pitu s jabukama, pa sipajte polovinu testa, onda fil od jabuka, a zatim drugi deo testa.
Pecite lenju pitu s jabukama 20 minuta na 200 stepeni, proverite je, pa je vratite u rernu na još 30-35 minuta na 180 stepeni.
Ovaj recept za pitu od jabuka i orasa nikada nećete zaboraviti, jer je preukusan. U pitanju je specijalitet koji dolazi iz američke kuhinje.
Sastojci: 1 pakovanje lisnatog testa
Za fil: 2 srednje jabuke, oljuštene i isečene na kockice, ½ kašičice cimeta, 1 kašika (8g) kukuruznog skroba, ¼ šolje (50g) granuliranog šećera, 3 velika jaja, ¼ kašičice soli, 4 kašike neslanog putera otopljenog, 1 ½ šoljice (155g) oraha
Priprema:
Stavite lisnato testo u pleh i savijajte ivice po želji. Ohladite dok fil ne bude spreman i rerna se prethodno zagreje. Stavite jabuke narezane na kockice u posudu. Dodajte nekoliko kašika vode i zagrevajte 2-3 minuta ili dok jabuke ne počnu da omekšaju. Dobro ocedite i ostavite da se ohladi dok pripremate ostatak fila.
Umutite jaja, 1/4 šolje šećera, so i otopljeni puter. Jabuke dobro ocedite. Pospite ih šećerom, cimetom i kukuruznim skrobom, a zatim ih stavite na dno kore za pitu.
Pospite orahe preko jabuka, pazeći da budu ravno u jednom sloju. Pažljivo i polako sipajte mešavinu šećera i putera preko. Pecite 15 minuta na 200 stepeni, a zatim smanjite temperaturu na 180 i pecite 35-45 minuta.
Prednost ovog recepta za pitu od jabuka je što se pravi od gotovih kora, pa je jako brzo na vašem stolu.
Sastojci:
1 kg jabuka, 500 gr kora, 150 gr mlevenog keksa, 100 gr suvog grožđa, 150 gr oraha mlevenih ili seckanih, 200 gr šećera, 100 gr margarina
Priprema:
Nakon što jabuke izrendate, pomešajte ih sa orasima, keksom, suvim grožđem i šećerom. Margarin treba da istopite. U pleh ređajte po dve kore, pa ih premažite margarinom, pa sipajte fil od jabuka. Ostaviti malo margarina za poslednji sloj, pre nego što slaganu pitu stavite u rernu. Treba da se peče pola sata na 200 stepeni.
Slasna i osvežavajuća pita sa jabukama
Sastojci: 2.5 čaše brašna, čaša šećera, čaša ulja, 2.5 čaše brašna, 250 ml jogurta, 4 jaja, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer
Za fil: 1 kg očišćenih jabuka, 1 vanilin šećer, 1/2 kesice cimeta, 3 kašike ulja, 5 kašika šećera
Priprema:
Jaja se umute sa šećerom, a onda se u tu smesu dodaju ulje, jogurt, brašno i prašak za pecivo. Smesa se podeli na dva dela. Jedan deo treba sipati u podmazan pleh i zapeći dok ne uhvati koricu.
Jabuke za fil treba izrendati, a onda ih dinstati ih sa šećerom, vanilin šećerom i uljem. Dinstati dok voda ne ispari. A onda dodati i cimet.
Izvaditi iz rerne pa staviti prohlađen fil od jabuka, a zatim i drugu polovinu smese. Peći još oko 30 minuta na 180°C.
Ovo je najbrži recept za pitu s jabukama.
Sastojci: šolja šećera, šolja jogurta, šolja ulja, 2 šolje brašna, 3 jaja, 1 kg jabuka, 3 kašike ulja, 3 kašike griza
Priprema: Jaja treba da umutite sa šoljom šećera, jogurta i ulja. Na kraju treba dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Jabuke za fil treba izrendati. Na malo ulja prodinstati jabuke i šećer, a zatim dodati griz. Polovinu smese sipati u nauljen i brašnom posut pleh pa peci 10 min.
Izvaditi iz rerne pa rasporediti fil od jabuka i preliti ga ostatkom smese. Pitu pecite na 200 stepeni 40 minuta.
Starinski recept za pitu s jabukama kakvu su pravile naše bake.
Sastojci: 3 veće kisele jabuke, 500 gr gotovih kora, 100 gr suvog grožđa, cimet, 100 gr mlevenih oraha, 200 gr šećera, 1 vanilin šećer, 1/2 soka limuna i narandže
ulje
Priprema:
Jabuke izrendati. Jabukama zatim dodati orahe, cimet, suvo grožđe i po želji šećer. Koru tanku raširiti na sto, pa je pouljiti, dodati drugu koru preko nje i pouljiti.
Staviti na dno kore fil i zaviti u rolnu. Rolne staviti u pleh. Premazati uljem pa peći na 200 stepeni C oko 30 min. Dok se peku, u šerpu sipati šećer, dodati vanilin šećer i kolutove limuna i narandže. Skuvati gust sirup, pa ohladiti. Sirupom preliti ispečenu pitu od jabuka.
Recept za najmekšu lenju pitu kakvu smo jeli u detinjstvu.
Sastojci: 1 kg narendanih jabuka, 2 kašike otopljenog putera, ulja ili margarina, 3 jaja, 200 ml jogurta, 200 ml ulja, 150 gr šećera, 300 gr brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1 kesica vanilin šećera, 1 kašičica cimeta, šećer po ukusu, 2 kašike griza
Priprema:
Izdinstajte rendane jabuke, dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Posle 10 minuta na dodajte griz i ostavite da se hladi.
Umutite jaja sa šećerom. Dodajte ulje i jogurt pa još mutite. Na kraju dodajte brašno sa praškom za pecivo. Na pleh izlijte polovinu smese i pecite 10 minuta. Potom izvadite , sipajte fil od jabuka, pa prelijte drugu polovinu testa i pecite još 40 minuta.
Lenja pita sa jabukama i cimetom
Cimet i jabuke su savršena kombinacija za lenju pitu.
Sastojci: 1,5 kg jabuka, 4 kašike griza, 150 g šećera, cimet, 650 g brašna, 150 g šećera, 200 ml pavlake, 250 g maslaca, 2 jaja
Priprema:
Brašno pomešati sa maslacom i jajima. Umesiti testo i ostaviti da odstoji sat vremena. U međuvremenu napraviti fil. Rendane jabuke, šećer, griz i cimet pomešati.
Testo podeliti na dva dela. Prvi deo sipati u posudu za pečenje i blago utapkati od ivice do ivice. Sipati zatim fil u kojem su jabuke i preko toga drugi deo.
Izbosti gornju koru viljuškom. Ispecite na 180 stepeni između 35 i 40 minuta.
Sok od jabuka je čini još sočnijom od klasične pite sa jabukama.
Sastojci: 1/2kg kora za pitu, 1 kg jabuka, po ukusu šećer, 1 kesica cimeta, 1 kesica vanilin šećera, 250gr margarina, 100g oraha, 2 kašike griza
Pripema:
Jabuke izrendati , ocediti od soka a sok ostaviti za zalivanje pite. Pomešati ih sa grizom. Margarin otopiti sa 4 kašike šećera, orahe samleti i pomešati sa cimetom i vanilin šećerom. Odvojiti 4 kore.
Prvu koru premazati margarinom, staviti drugu koru, opet premazati margarinom pa posuti orasima i premazati margarinom, pa staviti jabuke.
Staviti u pleh i premazati uljem. Dok se pita peče na 200 stepeni preostali sok od jabuka po ukusu zasladiti i staviti da provri. Kad je pita pečena preliti je sokom.
Kada je vreme posta, ova lenja pita sa jabukama je savršena poslastica.
Sastojci: 1,5 kg rendanih jabuka, 1 šolja šećera, 1 kafena kašičica cimeta, rendana kora 1 limuna, 1 vanilin šećer, 2 šolje brašna, 2 šolje griza, 1 šolja šećera, 1 prašak za pecivo, šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Narendati jabuke, dodati šećer, vanil šećer, cimet i limunovu koru. U posudu staviti brašno, griz, šećer i prašak za pecivo pa sve izmešati varjačom. U suvu posudu sipati polovinu testa. Preko toga staviti polovinu fila, pa ostatak testa. Peći 40 minuta na 200 stepeni. Ukrasiti šećerom u prahu.
Najslasnija verzija lenje pite sa jabukama kao dodatak ima orase.
Sastojci: 1kg jabuka, 200g mlevenih oraha, šećer po ukusu, 2 kesice vanilin šećera, 1 kesica cimeta, 500g kora, 0.5dl vode, 0.5dl ulja, prstohvat soli, prstohvat šećera
Preprema: Odvojiti tri kore pa ih premazati mešavinom ulja, vode, soli i šećera. Složilti jednu preko druge. Četvrtu napuniti smesom od jabuka, koje smo izrendali, kao oraha, šećera, vanilin šećera i cimeta. Sve uviti. Pitu pecite na 200 stepeni. Posuti šećerom u prahu.
Mekana pita sa jabukama
Pita sa jabukama koja se topi u ustima.
Sastojci: 4 jajeta, 1 kg jabuka, 250 g šećera, 1.5 dcl ulja, 250 g brašna,1 prašak za pecivo, 1 i po dcl mleka
Priprema: U posudi mutiti jaja i šećer. Dodati ulje, a zatim i brašno i prašak za pecivo i izmešati. Dodati i malo mleka kako bi smesa bila ređa. Jabuke izrendati.
Sipati pola mase u podmazanu tepsiju i peći na 200 stepeni oko 10 minuta. Izvaditi staviti jabuke i preko njih nasuti ostalu masu. Peći na 170 stepeni pola sata.
Pita sa jabukama u kojoj glavnu ulogu igraju suvi sastojci.
Sastojci: 1-1,5 kg jabuka, 2 kesice vanile, 2 čaše šećera, 3/4 čaše ulja, cimet po ukusu, 2 čaše brašna, 2 čaše griza, 1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Brašno, griz, šećer i prašak za peciv treba pomešati, a smesu podeliti na tri jednaka dela. Jabuke inarendati, a onda im dodati šećer, vanilu i cimet.
Prvi deo suvih sastojaka sipati na dno pleha. Preko toga rasporediti polovinu jabuka. Preko jabuka ravnomerno sipati drugi deo suvih sastojaka, pa opet jabuke. Preko jabuka posuti treći deo suvih sastojaka.
Sok koji je ostao od ceđenja jabuka, kašikom preliti ravnomerno preko cele pite. Pitu peći oko 40 minuta na 180*C.
***
BONUS VIDEO: Domaćinske Priče Krmenadle sa karamelizovanim jabukama – 22.12.2021.