Recept za umućeni jogurt je jednostavan i brzinski gotov, a možete ga poslužiti sa svežim voćem, palačinkama ili uz krekere.
Umućeni grčki jogurt možda je najslasniji oblik te kremaste namirnice koja se lako pretvara u voćni dezert, neodoljivi nadev za palačinke ili slani namaz za sendviče.
Grčki jogurt je idealno rešenje kada vam se jede nešto slatko i brzinski gotovo, bez previše suđa ili komplikovanja u kuhinji. Pritom ima manje masti, a više proteina od klasičnog šlaga, piše Pun kufer.
Pre pripreme ocedite višak vode iz jogurta, najbolje onog koji sadrži što manje sastojaka navedenih na pakovanju. Gusti, ali vodenasti jogurti koji sadrže želatin, pektin ili druge dodatke nisu najsrećnije rešenje jer neće dati dobre rezultate. Ni običan jogurt neće funkcionisati u takvim receptima – potreban vam je pravi, grčki jogurt.
Iako mu smeta voda, med, javorov sirup ili ekstrakt vanile su dobrodošli, i neće pokvariti teksturu.
Šta god da ste odabrali, sam recept je smešno jednostavan: stavite sve sastojke u posudu i miksajte dok se ne zgusne.
Možete ga odmah poslužiti kao preliv, dodati na palačinke, prženice ili vafle, ili ga preko noći staviti u frižider da se još zgusne. Ako ipak odlučite da uključite rernu, umućeni grčki jogurt odlično se slaže s raznim pečenim dezertima, kao što su biskvitni kolači ili pite, a odličan je i dodatak voćnim salatama.
225 g grčkog jogurta
170 g šlaga
55 g meda (oko 3 kašike)
1/4 kašičice ekstrakta vanile
1 prstohvat soli
U posudi miksera s nastavkom za penasto mešanje pomešajte sve sastojke. Miksajte na niskoj brzini da se sjedini, zatim povećajte na visoku i miksajte dok smesa ne postane gusta i čvrsta, oko 5 minuta. Poslužite odmah ili podelite u posudice i ohladite dok se ne zgusne.