Jagode su omiljeno sezonsko voće mnogih. Međutim, njihov vek trajanja je veoma kratak, te su sklone brzom propadanju.
Sigurno ste primetili kako se jagode brzo pokvare nakon što ih kupite. Ipak, postoji jedan trik koji će vam pomoći da produžite njihovu svežinu, a sve što vam treba je belo sirće.
Autorke Ariel Klein i Samanta Lefler iz Real Simple otkrile su ovaj trik koji jagode može održati svežima do tri nedelje.
Pomešajte belo sirće sa vodom u razmeri 1:3 I potopite jagode nekoiko minuta. Nakon toga ih nežno osušite i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.
Belo sirće je popularan konzervans zahvaljujući svojoj ‘sirćetnoj kiselini’ – materiji koja sirćetu daje polarizirajući, oštar miris. Kad se u njega stavi voće i drugo povrće, povećava se i njihova kiselost, a svi preostali mikroorganizmi se pritom ubijaju.
Belo sirće deluje tako da povećava kiselost voća, što sprečava rast buđi i produžava svežinu. Ako vam sirće nije po volji, možete jednostavno zamrznuti jagode.
U zamrzivaču se mogu čuvati do 10 do 12 meseci i brzo se otopiti u hladnoj vodi. Tako ćete uvek imati sveže jagode za smutije ili kao dodatak jogurtu ili žitaricama, piše Klix.ba.
BONUS VIDEO: