Kolekcija recepata Džejmija Olivera uključuje više od 220 manje ili više komplikovanih jela s piletinom. Ipak, kad je u pitanju piletina pečena u rerni – dovoljno vam je da zapamtite jedan njegov trik.
Naime, po njegovim instrukcijama, razliku između bledunjavog pečenog pileta i sočne piletine sa zlatnom i hrskavom kožicom pravi – 500 ml mleka.
“Verujte mi, svideće vam se – mleko pravi najsavršeniji sos”, navodi slavni kuvar uz ovaj recept. Ali – mleko ima i konkretniju ulogu.
Smatra se da kalcijum u mleku pokreće prirodni enzim u piletini koji mu pomaže da se razmekša. Takođe, ublažava kiselost, a kao dodatni bonus, mleko stvara kremast sos koji će pečenu piletinu održati sočnijom. Džejmi taj sos obogati cimetom, listovima žalfije, limunom i belim lukom, a pre nego što stavi pile u rernu, malo ga proprži na puteru ili maslinovom ulju, što je još jedan trik za “piletinu kao s reklame”.
Dakle, za piletinu iz rerne “Golog kuvara” potrebno vam je:
1 pile od 1.5 kilograma
550 ml mleka
2 limuna
10 čena belog luka
½ štapića cimeta
1 šaka sveže žalfije
so i biber po želji
maslinovo ulje
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Pile posolite, pobiberite i premažite maslinovim uljem, a zatim brzinski propržite sa svih strana u loncu na malo maslinovog ulja ili maslaca. U posudi za pečenje promešajte cimet, žalfiju, limunovu koru, neočišćeni beli luk i mleko. Smestite pile, iscedite limun preko i spakujte u rernu. Pecite oko 90 minuta odnosno dok se piletina ne ispeče. Džejmi garantuje da će biti najsočnija koju ste probali sa savršeno hrskavom kožicom. Prelijte je sosom od mleka i začina u kojem ste je pekli, a po Oliverovoj preporuci prilog su krompir-pire i sezonska salata.