Pečeno pile
Pečeno pile po receptu Džejmija Olivera; Foto: Profimedia.rs

Kolekcija recepata Džejmija Olivera uključuje više od 220 manje ili više komplikovanih jela s piletinom. Ipak, kad je u pitanju piletina pečena u rerni – dovoljno vam je da zapamtite jedan njegov trik.

Naime, po njegovim instrukcijama, razliku između bledunjavog pečenog pileta i sočne piletine sa zlatnom i hrskavom kožicom pravi – 500 ml mleka.

“Verujte mi, svideće vam se – mleko pravi najsavršeniji sos”, navodi slavni kuvar uz ovaj recept. Ali – mleko ima i konkretniju ulogu.

Smatra se da kalcijum u mleku pokreće prirodni enzim u piletini koji mu pomaže da se razmekša. Takođe, ublažava kiselost, a kao dodatni bonus, mleko stvara kremast sos koji će pečenu piletinu održati sočnijom. Džejmi taj sos obogati cimetom, listovima žalfije, limunom i belim lukom, a pre nego što stavi pile u rernu, malo ga proprži na puteru ili maslinovom ulju, što je još jedan trik za “piletinu kao s reklame”.

Dakle, za piletinu iz rerne “Golog kuvara” potrebno vam je: 

1 pile od 1.5 kilograma 

550 ml mleka

2 limuna

10 čena belog luka

½ štapića cimeta 

1 šaka sveže žalfije 

so i biber po želji

maslinovo ulje

Priprema: 

Zagrejte rernu na 190 stepeni.  Pile posolite, pobiberite i premažite maslinovim uljem, a zatim brzinski propržite sa svih strana u loncu na malo maslinovog ulja ili maslaca. U posudi za pečenje promešajte cimet, žalfiju, limunovu koru, neočišćeni beli luk i mleko. Smestite pile, iscedite limun preko i spakujte u rernu. Pecite oko 90 minuta odnosno dok se piletina ne ispeče. Džejmi garantuje da će biti najsočnija koju ste probali sa savršeno hrskavom kožicom. Prelijte je sosom od mleka i začina u kojem ste je pekli, a po Oliverovoj preporuci prilog su krompir-pire i sezonska salata.