Svako ima svoj mali trik za pripremu ovog omiljenog jela, pa tako i slavni engleski šef Gordon Remzi, koji luk i šargarepu obavezno izrenda pre dinstanja.
Bolonjeze je umak na bazi mlevenog mesa i sosa od paradajza koji potiče iz italijanskog grada Bolonje, a obično se služi uz testeninu. Italijani ga tradicionalno služe uz taljatele, mada odlično ide i uz špagete i makarone.
Svako ima svoj mali trik za pripremu ovog omiljenog jela, pa tako i slavni engleski šef Gordon Remzi. On veruje da će umak imati najbolju strukturu ako se luk i šargarepa izrendaju pre dinstanja. Ne samo da tako daju nešto gušću teksturu sosu već se i brže termički obrađuju.
Rendanu šargarepu i luk i izgnječeni beli luk slavni šef dinsta nekoliko minuta na maslinovom ulju i s malo suvog origana, pre nego što u tiganj doda mleveno meso. Nakon što meso dobije tamnosmeđu boju, u tiganj dodaje pire od paradajza i crveno vino koje reducira sve dok ne dobije gusti umak. Njega potom razređuje s naseckanim paradajzom kom je dodao nekoliko kapi ljutog vorčester sosa. Na kraju kuvanja u umak dodaje nekoliko kašika mleka.
„Mleko sosu daje bogat ukus i glatku teksturu,“ priznaje Gordon Remzi.
Isprobajte ovaj sos i kombinujte ga uz omiljenu testeninu.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: