Food blogerka Ana Vlatković, GourmAna izdala je svoju prvu knjigu pod naslovom "Najzdraviji mogući KETO eBook", u kojoj otkriva tajne KETO ishrane, a za Nova.rs daje tri recepta za najzdraviji keto dan.
Knjiga Ane Vlatković donosi informacije o keto ishrani i njenim mehanizmima, kao i načinima kako da je učinite najzdravijom za vas. Gourmana je poznata po svojim kulinarskim umećima, i njen repertoar obuhvata sve strane sveta, tako da ćete u ovom kuvaru, među više od 40 originalnih recepata i ideja za obroke i napitke, naći recepte poput indijskih i tajlandskih karija, ali i keto sarme, kao i puno vegetarijanskih jela koja ruše predrasude o keto ishrani…
„Bitno mi je bilo da pristupim pisanju ove knjige potpuno iskreno, sa svim potrebnim informacijama, i sa ličnim pečatom. Vodila sam se time da čitalac treba da dobije sadržaj koji je koncizan ali i zabavan, lep na oko, i što je najvažnije da recepti budu preukusni“, kaže Ana, a čitaocima Nova.rs preporučuje tri recepta za zdrav keto dan.
Za 1 osobu
Sastojci:
1 zelena salata srčika (ili neka druga gusta i hrskava salata)
maslinovo ulje
kašika ajolija
malo limunovog soka
1 kašika rendanog parmezana
1 kašika domaćeg kajmaka sa pijace
½ pakovanja bukovača
čen belog luka
so (malo)
biber
voda
View this post on Instagram
*Ko voli ljuto:
2 kašičice nekog ljutog sosa (ima puno lokalnih proizvođača ljutih soseva, a možete staviti i Sriracha ljuti sos)
kašičica ajolija
voda
Priprema:
Nauljiti maslinovom uljem i na vreo gril tiganj staviti salatu srčiku isečenu uzduž na četvrtine, pritisnuti da što bolje prionu na tiganj. Čekati dok se ne pojave tamno braon šare i onda okrenuti salatu na drugu stranu.
Za to vreme dobro zagrejati liveni tiganj, i u njega kad je vreo ubaciti nacepkane bukovače, veličine većeg zalogaja, i blago posoliti, kako bi malo pustile sokove. Smanjiti vatru na srednju (ako je običan tiganj ne smanjivati) i mešati i nakon 3,4 minuta ubaciti naseckan čen belog luka.
Nakon minut ubaciti dobru kašiku kajmaka (ili domaćeg milerama, krem freša) i skloniti tiganj sa vatre. Dobro promešati i pobiberiti sveže mlevenim biberom.
Pomešati ajoli, prstohvat parmezana, limunov sok i so, i dodati par kapi vode, da bude tečne teksture i politi salatu. Servirati na tanjiru grilovanu salatu, pored sipati kremaste bukovače.
Ko voli ljuto – pomešati još malo ajolija i ljuti sos i malo razblažiti vodom i time preliti bukovače.
Za 1 do 2 osobe
Sastojci:
1 srednji patlidžan
2 šake čeri paradajza
6 čenova belog luka
2 mlada luka
1 crvena paprika
1 limun
1 šaka zelenih maslina sa košticom
1 veći brancin, dužine 30ak cm
so
maslinovo ulje
Priprema:
Naseći povrće na kocke slične veličine, oko 2 cm, čenove belog luka ostaviti cele, ne ljuštiti. Posoliti patlidžan i ostaviti na ubrusu da se ocedi gorka voda. Upaliti rernu na 200° C i izvaditi ribu iz frižidera da dođe na sobnu temperaturu.
Nakon što se rerna ugreje, i patlidžan je stajao bar 15 minuta, otapkati ga ubrusom i svo povrće rasporediti po plehu koji je obložen aluminijumskom folijom. Folija je postavljena tako da viri sa strane (ovaj višak će nam kasnije trebati da dobro upakujemo kad budemo stavljali ribu). Dobro posoliti i bogato zaliti maslinovim uljem. Peći na 200° C oko 40 minuta ili dok povrće ne počne da dobija zapečene ivice.
Za to vreme, isprati i dobro osušiti ribu ubrusom, posoliti je sa svih strana i iznutra i ubaciti kolutove limuna u šupljinu, politi maslinovim uljem. Izvaditi povrće iz rerne, smanjiti rernu na 180° C, staviti ribu u sredinu pleha, na povrće Još jednim velikim parčetom folije pokriti sav sadržaj pleha i spojiti ivice sa već postojećom folijom, tako da su riba i povrće baš dobro zapakovani i vazduh nema gde da pobegne.
Peći oko pola sata, i na kraju proveriti da li se riba lako odvaja od kosti, to je znak da je gotova.
Za 2 osobe
Sastojci:
1 šaka sušenih pečuraka (najbolje vrganja)
½ pakovanja braon šampinjona
½ komorača
5 čenova belog luka
⅓ praziluka
2 kašičice soja sosa
svež peršun
1 šaka indijskog oraha
½ čaše bademovog mleka (da nije slatko)
morska so
maslinovo ulje
Postupak:
Zagrejati rernu, gornji gril na 200° C.
Potopiti šaku suvih pečuraka u oko 2 dl ključale vode i poklopiti, ostaviti sa strane da se hidrira. Tanko naseckati komorač i staviti na pleh i papir za pečenje, premazan maslinovim uljem. Peći u rerni dok se ne karamelizuje, 10ak minuta, pratiti situaciju da ne zagori.
Iseckati trećinu praziluka, i dinstati na maslinovom ulju 15ak minuta, na srednje visokoj vatri da se karamelizuje. Dodati dva čena belog luka, naseckane braon šampinjone (pola pakovanja, ili oko dve pune šake), naseckane stabljike peršuna i dinstati 5-7 minuta, posoliti.
Tri čena belog luka iseckati na kolutove i na srednjoj vatri ispržiti u tri kašike maslinovog ulja, skloniti sa vatre čim krene da prima na ivicama braonkastu boju, ostaviti ulje sa belim lukom sa strane za serviranje.
Iseckati potopljene pečurke i ubaciti u supu, zajedno sa vodom u kojoj su bile potapane (pažljivo sipajte vodu jer se na dnu posude skupi pesak). Ubaciti i šaku indijskog oraha, pola čaše bademovog mleka, još čašu vode i kuvati 10 minuta.
Nakon toga izblendati supu štapnim mikserom i dodati dve kašičice soja sosa, i ako je potrebno još vode. Što duže miksate biće kremastija tekstura.
Poslužiti sa pečenim komoračem, svežim peršunom i belim lukom u ulju.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: