Možda ovaj 1. maj nećemo slaviti kako smo navikli, ali to ne znači da ne možemo da priredimo sebi gurmanski užitak - svako jelo od mesa, pa čak i povrća, s roštilja dobiće pikantniji ukus ako ga poslužite sa nekim sosom. Preporučujemo tri najaromatičnija, koje možete lako prilagoditi sopstvenom ukusu.
Klasični roštilj sos
Roštilj sos tradicionalno sadrži slatkasti kečap ili sos od paradajza, kiseli sastojak kao što je jabukovo sirće, i začine, a može biti više ili manje ljut.
Sastojci:
Veća glavica luka
Dva čena belog luka
400 mililitara kečapa
Dve kašike maslinovog ulja
100 mililitara jabukovog sirćeta
Tri kašike smeđeg šećera
Četiri kašike jakog senfa
Dve kašičice „vuster“ sosa
Kašičica ljute paprike u prahu
So i biber
Priprema:
Propržite sitno seckani luk (i crni i beli) na maslinovom ulju. Kad omekšaju, dodajte ostale sastojke i zalijte sa najmanje pola čaše vode. Ostavite da se krčka 10-15 minuta, dok ne dobijete željenu gustinu sosa.
Beli sos s mirođijom
Mnogo je varijanti i za beli roštilj sos, koji obično ima osnovu od majoneza i jogurta (pavlake, kiselog mleka…). Predlažemo onu s mirođijom.
Sastojci:
100 ml majoneza
100 ml grčkog jogurta
50 ml slatko-ljutog čili sosa
po ukusu soli i šarenog bibera
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica rustičnog senfa
1 kašičica sveže seckane ili sušene mirođije
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u dubljoj posudi ili tegli tako da se smesa ujednači i začinite po ukusu. Ako želite laganiji sos dodajte više jogurta.
Sos sa čokoladom
Za one koji vole slatko-slane kombinacije, čokoladni roštilj sos sigurno će biti poseban izazov.
Sastojci:
250 ml blagog kečapa
3 kašike džema od šipka
1/2 kašičice suve majčine dušice
1 kašika vorčester sosa
1 kašika kakao praha
100 ml vode
40 g tamne čokolade
soli i bibera po ukusu
Priprema:
Sve sastojke stavite u šerpu i kuvajte uz stalno mešanje dok sos ne dobije gustinu koju želite. Prebacite u teglu i držite u frižideru do korišćenja.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare