Roštilj; Foto: Tatiana Volgutova / Alamy / Alamy / Profimedia

Možda ovaj 1. maj nećemo slaviti kako smo navikli, ali to ne znači da ne možemo da priredimo sebi gurmanski užitak - svako jelo od mesa, pa čak i povrća, s roštilja dobiće pikantniji ukus ako ga poslužite sa nekim sosom. Preporučujemo tri najaromatičnija, koje možete lako prilagoditi sopstvenom ukusu.

Klasični roštilj sos

Roštilj sos tradicionalno sadrži slatkasti kečap ili sos od paradajza, kiseli sastojak kao što je jabukovo sirće, i začine, a može biti više ili manje ljut.

Sastojci:

Veća glavica luka

Dva čena belog luka

400 mililitara kečapa

Dve kašike maslinovog ulja

100 mililitara jabukovog sirćeta

Tri kašike smeđeg šećera

Četiri kašike jakog senfa

Dve kašičice „vuster“ sosa

Kašičica ljute paprike u prahu

So i biber

Priprema:

Propržite sitno seckani luk (i crni i beli) na maslinovom ulju. Kad omekšaju, dodajte ostale sastojke i zalijte sa najmanje pola čaše vode. Ostavite da se krčka 10-15 minuta, dok ne dobijete željenu gustinu sosa.

Beli sos s mirođijom

Mnogo je varijanti i za beli roštilj sos, koji obično ima osnovu od majoneza i jogurta (pavlake, kiselog mleka…). Predlažemo onu s mirođijom.

Sastojci:

100 ml majoneza

100 ml grčkog jogurta

50 ml slatko-ljutog čili sosa

po ukusu soli i šarenog bibera

1 kašičica belog luka u prahu

1 kašičica rustičnog senfa

1 kašičica sveže seckane ili sušene mirođije

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u dubljoj posudi ili tegli tako da se smesa ujednači i začinite po ukusu. Ako želite laganiji sos dodajte više jogurta.

Sos sa čokoladom

Za one koji vole slatko-slane kombinacije, čokoladni roštilj sos sigurno će biti poseban izazov.

Pročitajte još:

Sastojci:

250 ml blagog kečapa

3 kašike džema od šipka

1/2 kašičice suve majčine dušice

1 kašika vorčester sosa

1 kašika kakao praha

100 ml vode

40 g tamne čokolade

soli i bibera po ukusu

Priprema:

Sve sastojke stavite u šerpu i kuvajte uz stalno mešanje dok sos ne dobije gustinu koju želite. Prebacite u teglu i držite u frižideru do korišćenja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare