U okviru nove kulinarske rubrike predstavljamo recepte tri domaćice za jedno domaće jelo. Ovi recepti se uglavnom generacijama prenose s kolena na koleno, ponekad nemaju tačne mere i prave se, onako, odokativno, ali pravo su blago i za početnike u kuhinji, i za one koji bi da jela koja inače kuvaju spreme malo drugačije.
Do sada smo uživali u receptima za sarmu od kiselog kupusa, gulaš, prebranac, a sada je red došao na ćufte u paradajz sosu. Proučite svaki recept i isprobajte onaj koji vam najviše odgovara.
Sastojci:
500 g mešanog mlevenog mesa (ili junećeg)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
sredina hleba
1 jaje
malo slatke aleve paprike
paradajz sos (domaći kuvani paradajz)
so i vegeta po ukusu
Priprema:
Pokvasite hleb vodom i iscedite ga, dodajte mleveno meso, luk iseckan na kockice, umućeno jaje i začine i sve sjedinite. Premažite ruke s malo ulja, oblikujte kuglice i malo ih pritisnite rukama.
Uvaljajte ih u brašno ili prezle i pržite na ulju. Nakon toga ostavite da se duže i lagano krčkaju u paradajz sosu. Po želji služite uz krompir pire, kuvane testenine ili kuvani pirinač.
Sastojci:
500 g.mlevenog junećeg mesa
1 manja glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 jaje
1 kriška bajatog hleba, samo sredina bez korice ili 3-4 kašike hlebnih mrvica potopljenih u malo vode ili mleka
so
mleveni biber
1 kašičica svežeg ili suvog peršuna
1 kašika začina C
Za sos:
100 ml ulja
2-3 kašike brašna
1 kašičica začinske paprike
1 l kuvanog paradajza
200 ml hladne vode
začin C
malo mlevenog bibera
1 kašičica origana
1/2 kašičice šećera
Priprema:
U mleveno meso dodajte sitno iseckan crni i beli luk, jaje, mlekom natopljenu i isceđenu sredinu hleba ili hlebne mrvice, so i biber, seckani peršun i začin C. Dobro umesite smesu i ostavite da malo odstoji. Napravite manje ćuftice. Možete da ih stavite na pek-papir i u rernu na 200 stepeni da se samo malo zapeku okolo. Ćufte možete i da propržite na zagrejanom ulju dva, tri minuta sa svih strana.
Za sos u odgovarajuću šerrpu sipajte ulje, zatim dodajte brašno i malo propržite da porumeni. Sipajte začinsku papriku, nalijte hladnu vodu, brzo izmešajte da se ne stvore grudvice i odmah dodajte kuvani paradajz.
Dobro promešajte, ubacite suvi začin, origano, so, biber i šećer. Mešajte dok ne proključa, a onda ubacite već zapečene ćufte i na tihoj vatri ostavite da se krčka još petnaestak minuta.
Poslužite uz pire krompir.
Sastojci:
500 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
beli luk u prahu
peršun u prahu
vegeta
kuvani pazadajz iz flaše ili 1 svež
malo brašna
Priprema:
Iseckan crni luk izdinstajte na tihoj vatri na ulju s malo vode. Dinstajte dok luk ne omekša.
U mleveno meso stavite vegetu, beli luk u prahu i peršun u prahu, pa napravite kuglice željene veličine. Kuglice dodajte u luk s malo posoljene vode i okrećite svaku na minut.
Kada su ćufte gotove, dodajte malo paradajza iz flaše ili jedan svež da se raskuva.
Za zapršku pomešajte malo brašna i vode da ne bude grduvica, pa dodajte u ćufte i držite još malo na vatri.
*
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: