Bosanska kafa
Bosanska kafa; Foto: Peter Forsberg / Alamy / Profimedia

Taste Atlas je objavio listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i bosanska kafa.

Ova kafa zauzela je 66. mesto, a posetioci pomenutog sajta dali su joj ocenu 4,1.

Taste Atlas navodi da su bosanska i turska kafa prilično slične i da je bosansku najbolje opisati kao vrstu turske kafe. Bosanska verzija se priprema sa dobro mlevenim prženim zrnima kafe, a ponekad se za to koristi mlin za kafu.

Postoji više načina pripreme, ali se najčešće pravi prokuvavanjem vode u džezvi i dodavanjem mlevene kafe. Morate je mešati dok se ne pojavi gusta pena, a potom treba ostaviti da odstoji dok se talog ne slegne na dno.

Pročitajte još:

Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kafa skuva. Služi se u džezvi, na malom bakarnom poslužavniku sa šoljicom, kockama šećera i čašom vode. Mnogi dodaju i ratluk.

Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i zagristi, a zatim popiti gutljaj kafe.

Inače, prvo mesto zauzela su meksička bezalkoholna pića aguas freskas, prenosi City Magazine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar