Priganice
Priganice; Foto: Martin Siepmann / imageBROKER / Profimedia

Unutra vazdušaste, spolja hrskave, slične uštipcima i krofnama, ali ipak ima razlike u receptu za priganice.

Odvojivši se od običnog testa za hleb, priganica se uzdigla do simbola. Ono što je za druge narode hleb i so, to je u Crnoj Gori priganica i med ili šećer – simbol dobrodošlice.

Vazdušasto testo koje se odlično kombinuje sa kajmakom, sirom i pršutom. Takođe, izvanredne su i u slatkoj varijanti – umaču se u kristal šećer zalogaj po zalogaj, za razliku od uštipaka koje se posipaju prah šećerom. Ko voli može da ih jede sa džemom, medom ili kremom.

Mnoge domaćice će reći da su priganice isto što i nama dobro znani uštipci, ali razlika u pravljenju testa ipak postoji.

Poenta je da se testo dobro napravi i da upiju što manje ulja, a za to postoji „caka“. Jedan sastojak sprečava da testo upije ulje tokom prženja – rakija!

Najpre u mlaku vodu izmrvite kvasac i dodajte šećer. Posle pet minuta dodajte kašiku rakije, a onda i brašno i so. Testo bi trebalo da bude gušće nego za palačinke, a ređe nego za kiflice.

Prekrijte posudu sa testom prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom oko pola sata.

Pre prženja obavezno još nekoliko puta energično prođite varjačom po testu.

U dublju šerpu sipajte ulje, pa kad se zagreje u njega spuštajte komadiće testa koje ste izvadili kašikom.

Pročitajte još:

Pre nego što ćete odvojiti testo za svaku priganicu kašiku umočiti u ulje.

Ako vam testo nije okruglo, popravite ga prstima, pa ga spuštajte u vruće ulje.

Kad priganice porumene, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće i služite dok su tople.

***

Bonus video: Domaćinske priče: Slatke orah priganice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar