Većina začina može zadržati svoj ukus duže od pet godina, ali samo ako ih pravilno skladištite.
Iako mnogi ljudi koriste staklene posude za skladištenje hrane, kada su u pitanju začini, to nije tačno.
Staklene posude u kojima držite začine mogu izgledati lepo i organizovano, ali predugo držanje začina u njima može smanjiti intenzitet ukusa i arome. Ako primetite da vaši začin promenio ili izgubio miris ili boju, vreme je da ga bacite.
U stvari, većina začina ima rok trajanja od dve do tri godine, ali prema Matu Vebsteru iz „Seasoned Pioneers“, začini se mogu koristiti više od pet godina ako se pravilno skladište, prenosi Klix.ba.
On upozorava da nikada ne bi trebalo da koristimo prozirne posude za začine. Takođe navodi da „začine uvek treba čuvati u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama ako želite da sačuvate aromu i teksturu začina”.
Preporučuje korišćenje kesa za začine, jer to obezbeđuje dugovečnost proizvoda štiteći ga od oksidacije i održavajući ga suvim i svežim. Takođe preporučuje da začine držite dalje od izvora toplote kao što su rerna ili mašina za pranje sudova.