Domaća ili turska kafa se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu, obično se pije ujutru, a iako nije neka prevelika nauka, ili pak ozbiljna kulinarska veština, ne polazi svakom od ruke da napravu dobru kafu.
Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer, i zagreva se dok ne proključa.
Zatim se skloni sa vatre, odlije se manja količina vode (kako bi se napravio prostor u džezvi i da ne bi iskipela), doda mlevena kafa – na 1 šoljicu vode ide jedna veća kašičica kafe. Džezva se vrati na ringlu da mešavina proključa, pa se sipa ostatak vode.
Druga varijanta jeste da se voda ne oduzima – ako je džezva veća, pa ne postoji bojazan da će se tečnost izliti kad proključa, već se kafa odmah sipa i pusti se da „baci ključ“.
Na Redditu je ovaj video tradicionalne pripreme turske kafe izazvao lavinu reakcija jer, kako se vidi na snimku, caka je u tome da što više pustite da vaša kafa ključa.
Neka vam kafa više puta „provri“, savetuje Krstarica, pa saznajte kakvog je ukusa i ima li razlike u mirisu i ukusu u odnosu na tradicionalan način pripreme.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare