Šufnudle (ili valjuške od krompira) bake su nam spremale kad bi nam se prijelo nešto slatko, sa cimetom ili džemom, ili sa sirom - kao slanu verziju knedli sa šljivama, pošto je testo isto. Recept je prilično jednostavan, a predlažemo vam još nekoliko načina da uživate u šufnudlama.
U slatkoj varijanti, šufnudle možete jesti sa džemom, sa cimetom i šećerom, sa makom, s mlevenim orasima, sa kakao prelivom. U slanoj, mogu biti prilog uz neko meso u sosu ili ceo obrok, ako napravite preliv od pavlake i kačkavalja.
Sastojci:
1 kg krompira
1/2 kg brašna
1 jaje
malo soli
Priprema:
Skuvati krompir u ljusci, očistiti ga i ispasirati kao za pire. Dodati brašno i jaje, malo posoliti i sve dobro umesiti (po potrebi dodati još malo brašna).
Kidati testo rukama i oblikovati ga u valjkaste knedlice, dužine oko 5 cm.
U šerpu sipati vodu, malo soli i staviti na šporet da provri. U provrelu vodu ubacivati šufnudle, gotove su kad isplivaju na površinu. Kuvane ih procedite i ubacite u činiju.
Možete im dodati propržene prezle, a sa prilozima – pustite mašti na volju.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: