Stromboli hleb
Foto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Punjeni hleb ime duguje italijanskom vulkanu na istoimenom ostrvu Stromboli blizu Sicilije.

Iako kruže brojne teorije o tome kako je nastao hleb punjen sirom (najčešće mocarelom), salamom ili kobasicom i povrćem, najverovatnija je ona da je kuvar Nazareno Romanov 1950. godine prijateljima pripremio neobični specijalitet i nazvao ga prema filmu Stromboli, koji se tada prikazivao, piše Punkufer.

U filmu Ingrid Bergman glumi devojku koja dolazi na ostrvo Stromboli i pokušava da se privikne na siromašno okruženje.

Sastojci za stromboli:

450 g oštrog brašna

250 ml mlake vode

20 g svežeg kvasca

Pročitajte još:

Kašičice smeđeg šećera

Kašika maslinovog ulja + za premazivanje

Kašičica soli

Nadev:

150 g mocarele

100 g edamera

150 g šunke

100 g salame

2 dl paradajz sosa

začini: origano, majčina dušica, mlevena paprika

Priprema:

Pomešajte ulje, vodu i šećer pa dodajte kvasac.

Prosejte brašno pa dodajte mokre sastojke i umesite testo. Premažite ga maslinovim uljem i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči.

Podelite testo na dva dela pa ga razvaljajte u pravougaonike debljine od oko centimetar i po.

Svaki pravougaonik premažite sosom od paradajza i pospite začinima, ali ivicu ostavite praznu. Dodajte i iseckanu šunku, sir i salamu. Presavijte ivice i savijte testo kao u rolat pa prebacite na nauljeni pleh za pečenje.
Ostavite ga da odstoji još desetak minuta pa zasecite po sredini.

Pecite oko 40 minuta na 200 °C. Petnaest minuta pre kraja izvadite hlepčiće iz rerne i premažite ih maslinovim uljem.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar