Punjeni hleb ime duguje italijanskom vulkanu na istoimenom ostrvu Stromboli blizu Sicilije.
Iako kruže brojne teorije o tome kako je nastao hleb punjen sirom (najčešće mocarelom), salamom ili kobasicom i povrćem, najverovatnija je ona da je kuvar Nazareno Romanov 1950. godine prijateljima pripremio neobični specijalitet i nazvao ga prema filmu Stromboli, koji se tada prikazivao, piše Punkufer.
U filmu Ingrid Bergman glumi devojku koja dolazi na ostrvo Stromboli i pokušava da se privikne na siromašno okruženje.
Sastojci za stromboli:
450 g oštrog brašna
250 ml mlake vode
20 g svežeg kvasca
Kašičice smeđeg šećera
Kašika maslinovog ulja + za premazivanje
Kašičica soli
Nadev:
150 g mocarele
100 g edamera
150 g šunke
100 g salame
2 dl paradajz sosa
začini: origano, majčina dušica, mlevena paprika
Priprema:
Pomešajte ulje, vodu i šećer pa dodajte kvasac.
Prosejte brašno pa dodajte mokre sastojke i umesite testo. Premažite ga maslinovim uljem i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči.
Podelite testo na dva dela pa ga razvaljajte u pravougaonike debljine od oko centimetar i po.
Svaki pravougaonik premažite sosom od paradajza i pospite začinima, ali ivicu ostavite praznu. Dodajte i iseckanu šunku, sir i salamu. Presavijte ivice i savijte testo kao u rolat pa prebacite na nauljeni pleh za pečenje.
Ostavite ga da odstoji još desetak minuta pa zasecite po sredini.
Pecite oko 40 minuta na 200 °C. Petnaest minuta pre kraja izvadite hlepčiće iz rerne i premažite ih maslinovim uljem.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: