So
So - ilustracija; Foto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

Košer so se u poslednje vreme pojavljuje u gotovo svim online receptima na engleskom jeziku, postaje sve popularnija među kuvarima, a kod nas je još prilično nepoznata.

Iako je ime možda zbunjujuće, košer sol nije namenjena samo za pripremu košer hrane već se može koristiti u bilo kojem receptu koji zahteva so. Od obične soli razlikuje se po veličini i obliku kristala, kao i po tome što nema dodataka poput jodida ili fluorida, zbog čega se često smatra prirodnijom i zdravijom alternativom.

Obično se koristi u kuvanju i uglavnom se sastoji od natrijum hlorida, ali može uključivati i sredstva protiv zgrudnjavanja. Veličina kristala varira od proizvođača do proizvođača, ali je svakako veća od kristala obične kuhinjske soli.

Kako se još razlikuje od obične kuhinjske soli?

Kuhinjska so je obično vrlo fine teksture i brzo se otapa. Po pravilu je obogaćena natrijum jodidom, koji košer so ne sadrži. Budući da nema joda i sličnih dodataka, košer so može imati drugačiji ukus od obične kuhinjske soli na koju smo navikli. Neki preferiraju njen blagi ukus, dok drugi tvrde da nema velike razlike u ukusu između košer i obične soli.

Da li je košer so košer?

Smernice košer ishrane zabranjuju konzumiranje mesa koje sadrži krv, a košer so koristi se u procesu košeriranja kako bi se osiguralo da u mesu nema tragova krvi. Krupnija tekstura košer soli omogućava ravnomernije pokrivanje mesa u procesu košeriranja, što je čini učinkovitijom u uklanjanju tragova krvi iz mesa u poređenju s finijom kuhinjskom soli.

Košer so se proizvodi po posebnim standardima kako bi bila prihvatljiva prema jevrejskim prehrambenim smernicama. Ovi standardi uključuju uklanjanje nečistoća, upotrebu samo određenih vrsta soli i aditiva i proizvodnju u pogonima koje kontrolišu rabini.

Uprkos nazivu, košer so nije namenjena samo za pripremu košer hrane već se može koristiti u bilo kojem receptu.

Pročitajte još:

Zašto je postala toliko popularna?

Košer so ima čišći ukus i finiju teksturu od obične soli, što omogućava lakše doziranje i precizniju kontrolu ukusa hrane. Za razliku od kuhinjske soli, koja često sadrži jodid koji daje specifičan okus primetan čak i u malim količinama, košer so je čišća i nema dodatke koji bi uticali na njen ukus.

Profesionalni kuvari više vole da koriste košer so jer je lakša za doziranje od kuhinjske soli, a ima i krupnija zrna. To omogućava veću kontrolu nad načinom na koji se so raspoređuje u hrani i precizniji osećaj za količinu soli koju držite u ruci.

Kuhinjska so kao zamena

Ako kod kuće nemate košer so, a vaš recept zahteva upravo nju, možete umesto toga upotrebiti kuhinjsku so, ali uz manje izmjene. Naime, kada koristite kuhinjsku so kao zamenu za košer, koristite otprilike upola manju količinu. Probajte tokom kuvanja, a ako treba dodati još soli, lako to možete učiniti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare