Sladoled je uvek dobar način da se zasladite, a još je bolji kad nas podseća na drugo "grešno zadovoljstvo" - pastu.
Da, postoji sladoled u obliku špageta, koji izgleda zabavno, a pri tom je slastan.
Na ideju pravljenja sladoleda u obliku špageta bolonjeze došao je Dario Fontanela davnih 60-ih godina prošlog veka. Mislio je kako je ideja odlična: da iskoristi presu kako bi dobio rezance, pa da doda preliv od jagode, a onda i kokosove mrvice (ili mrvice od bele čokolade). Bilo je to svojevrsno odavanje počasti njegovoj italijanskoj domovini, piše Pun kufer.
Kad je prvi put servirao taj sladoled deci, ona su se od razočaranja rasplakala, misleći kako su stvarno dobila bolonjeze umesto sladoleda. Bio je to dokaz da je na dobrom putu.
Ako želite da napravite ovaj neobičan dezert kod kuće, trebaće vam samo nekoliko sastojaka. Ključno je da imate presu i da delujete brzo jer se sladoled topi. Ako nemate presu, možete iskoristiti i običnu limenku na kojoj ćete probušiti rupice uz pomoć čekića i eksera.
200 g jagoda (možete koristiti i smrznuto šumsko voće)
2 kašičice šećera
sladoled od vanile
kokosove mrvice ili krupno narendana bela čokolada
šlag (ako želite)
Da biste dobili preliv, potrebno je izmiksati jagode s dve kašičice šećera i malo vode.
Ovaj korak nije nužan, ali neki ga vole: pre nego što pritisnete sladoled kroz presu, na sredinu tanjira stavite malo šlaga da napravite brdašce koje će vam držati rezance.
Sladoled od vanile pritisnite kroz presu da biste dobili rezance.
Prelijte ih umakom i pospite mrvicama od kokosa ili bele čokolade.
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: