Jednostavnost je tajna nekih od najboljih kulinarskih specijaliteta.
Dokaz je sos za špagete poznate kuvarice i spisateljice Marsele Hazan koji je kulinarski časopis „Delish“ proglasio najboljim sosem od paradajza na svetu, a za čiju je pripremu potrebno samo tri sastojka.
Marsela Hazan je bila rođena Italijanka, koja je živela i na kraju preminula u Americi, a svoj čuveni sos spremala od samo tri sastojka – pelat sa paradajzom, luk i maslac, s malo soli.
Recept je krajnje jednostavan: u šerpu stavite glavicu velikog luka isečenu samo na pola, dodajte maslac i ne štedite na njemu, pa kratko dinstajte. Potom dodajte i pelat od paradajza i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta.
Marsela je insistirala na tome se sastojci nikako ne seku sitno, već da se kuvaju celi i svi zajedno, kako bi se ukusi izmešali. Inače, uvek je tvrdila da je jednostavnost temelj svake dobre kuhinje i toga se držala u svojoj.
U tom duhu našli smo recepte za najpoznatije soseve za testeninu svedene na tri sastojka, a na vama je da po želji dodajete začine poput bosiljka, ruzmarina, origana… Ili ne.
Kremasti beli sos Alfredo nastao je u Rimu 1920. godine, a stvorio ga je Alfredo di Lelio. Danas postoji mnogo varijacija na temu, neki u njega dodaju piletinu ili švargle, ali za najjednostavniju varijantu su zapravo potrebna samo tri sastojka. Potrebno je 100 g putera, 500 ml pavlake za kuvanje i 100 g rendanog parmezana. Pavlaku sipajte u šerpu, dodajte puter i stavite na ringlu na srednju temperaturu. Kada baci ključ, smanjite i krčkajte dok se sos blago ugusti. Prelijte preko špageta i pospite sa još malo rendanog parmezana.
Verovatno najpoznatiji italijanski sos za testeninu, Bolonjeze sos, baziran na mlevenom mesu, vodi poreklo iz Bolonje. Potrebna je glavica crnog luka, 400 g mlevenog mesa (svinjsko ili goveđe,po želji) i sok od paradajza (ili paradajz pelat). Na jako malo ulja kratko propržiti sitno seckan luk, pa dodati mleveno meso, mešati nekoliko minuta, a zatim i začiniti po ukusu (so, biber). Dodati sok od paradajza, toliko da prekrije meso i mešate sve još dodatnih 4-5 minuta. Nakon toga se dolije čaša vode, poklopi i ostavi da se kuva 10-15 minuta.
Italijanski kuvar Masimo Bijanči tvrdi da je za savršeni karbonara sos potrebna samo slanina, jaja i sir. Njegov recept uključuje 100 g pančete, tri jaja, 25 g parmezana i 25 g tvrdog italijanskog sira pekorino. Propržite pančetu u malo maslinovog ulja. Odvojte belance od žumanceta, pa žumance dodajte u činiju gde se nalazi 25 g pekorina i 25 g parmezana. Špagete obarite u pouljenoj i posoljenoj vodi, a nakon barenja sačuvajte malo vode koje ćete dodati u smesu sa žumancetom, sirevima i pančetom ukoliko vam se učini da je previše suva.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: