Mafini većini ljudi nisu prva asocijacija kada pomisle na zdravu ishranu, ali mogu da budu i te kako nutritivno isplativi ako se naprave bez nezdravih sastojaka.
Najbolji dokaz za to su popularni mafini sa jajima, koji su odličan odabir za prvi obrok u danu, jer ne samo da će vas lepo zasititi, već će vam i dati onaj super osećaj kao da ste pojeli nešto bezobrazno – a u stvari su jako zdravi.
Donosimo vam tri varijacije na temu mafina sa jajima, a za sve je osnova ista.
Osnovni sastojci (za 12 mafina):
12 jaja
2 kašike sitno seckanog luka
so i biber po ukusu
Za mafine sa spanaćem:
1/4 šolje iseckanog spanaća
8 komada čeri paradajza, isečenih na pola
1/4 šolje rendanog mocarela sira
Za mafine sa slaninicom i sirom:
1/4 šolje sickane propržene saninice
1/4 šolje rendanog sira
Za mafine sa pečurkama:
1/4 šolje seckanih pečurki
1/4 šolje seckane paprike
1 kašika sekanog peršuna
1/2 kašičice belog luka u prahu ili jedan čen belog luka, sitno iseckan
Priprema:
Umutite jaja sa lukom, dodajte so i biber. Podmažite pleh za mafine, pa sipajte jaja u svaki odeljak. Pripremljene i iseckane sastojke stavljajte preko jaja. Ne morate da pravite sve tri vrste – ukoliko želite samo jedan tip mafina, samo pripremite više potrebnih sastojaka za njih. Na primer, ukoliko želite da svi mafini budu sa slaninicom i sirom, onda ćete unapred priremiti tri puta veću količinu slaninice i sira – ili ćete peći samo četiri mafina.
Pecite 20 minuta na 180 stepeni.