Kako da piletina bude sočna i ukusna?
Savremeni trendovi doveli su do toga da mnogo više razmišljamo o tome šta jedemo. U šarenolikoj ponudi izdvaja se pileće meso jer je ukusno, jednostavno za pripremu raznih jela, a uz to je prirodni izvor vitamina, proteina i zdravih masti, izbalansirane je kalorijske vrednosti i pogodno za sve uzraste i načine ishrane. Sadrži visok nivo proteina neophodnih za izgradnju i obnavljanje tkiva, ali i za održavanje mišićne mase. Vitamini i minerali koji služe kao odličan dodatak uravnoteženoj ishrani nalaze se u pilećem mesu.
Piletina se može pripremiti na više načina nego što možete da zamislite i, ako već nije, lako može postati deo vaše svakodnevne ishrane. Pileće meso je zbog svog blagog ukusa nesumnjivo hrana koja daje prostor za smelost i kreativnost u kuhinji.
Ali u svemu tome treba obratiti pažnju i na savete iskusnih domaćica da bi piletina ispala baš
kako treba.
Moderni potrošači teže da u svakom trenutku na raspolaganju imaju najsvežiju moguću hranu. Pored vrhunskog kvaliteta koji je imperativ, istraživanja kažu da je svežina jedan od najznačajnijih faktora pri donošenju odluke o kupovini. Zato je dobra vest da se sve značajniji deo pilećeg mesa koji se proizvodi u kompaniji Perutnina Ptuj Topiko pakuje u MAP ambalažu.
Pakovanje u modifikovanoj atmosferi (MAP – eng. Modified Atmosphere Packaging) predstavlja način produžavanja roka trajanja proizvoda bez ikakvog menjanja svojstava mesa. Najvažniji benefit koji MAP pakovanje donosi jeste duža održivost proizvoda.
Pakovanjem u MAP ambalažu usporavaju se biohemijske reakcije koje izazivaju oksidaciju ili promenu boje proizvoda ili pak utiču na njegov nepoželjan miris. Proizvod je svež i zadržava sva kvalitativna svojstva tokom celog svog roka trajanja.
Pored produženog roka, prednost upakovanih proizvoda jeste i bolja higijena čuvanja proizvoda koja se postiže minimalnim kontaktom sa samim mesom. Olakšana je i manipulacija jer do samog otvaranja pakovanja i upotrebe ne postoji mogućnost spoljne kontaminacije.
A kad već nabave sveže kvalitetno meso, prave domaćice znaju i da ono treba da odstoji pre nego što počnu da ga spremaju, a ne da ga odmah iz frižidera stavljaju na šporet. U suprotnom, piletina se može ili prekuvati ili neravnomerno skuvati, odnosno ispržiti. Moguće je i da joj korica bude suva, a unutra bude živa ako je tako hladnu spremate u tiganju.
Zato vrsni kulinari piletinu prvo ostave na sobnoj temperaturi najmanje pola sata, a najbolje i nekoliko sati.
Nije tajna da piletinu treba začiniti pre prženja ili pečenja, ali poseban šmek svemu daje jedan jednostavan trik. U pitanju je potapanje piletine u slanu vodu. Ovo soljenje mesa pre pečenja je efikasan način da ono bude sočno i meko kad ga spremite. To posebno važi baš za piletinu jer ona neretko bude suva u rerni.
Poznato je i da su mnogi specijaliteti ukusni baš zbog prave kombinacije začina. A šta se pokazalo kao najbolje za piletinu? Da ne bi bila suva, ali i da bi imala super aromu, možete da je uvaljate u miks mlevenog crnog bibera, peršuna, crnog i belog luka, muskatnog oraščića i začinske paprike. Najbolji začini za piletinu su oni koji neće ugušiti njen prirodni ukus i aromu.Za piletinu na roštilju dodajte i malo đumbira i ta mešavina začina će biti pun pogodak.
Pohovanje piletine deluje lako, ali neretko se desi da se smesa od brašna i jaja pokida i odlepi sa mesa. Zato je vrlo važno pre pohovanja piletinu istapkati ubrusom kako bi se skinuo višak tečnosti, posebno ako je prethodno bila u frižideru ili zamrzivaču.
Piletinu je najbolje pržiti kao i filete ribe. Neka lepo porumeni sa jedne strane, pa tek onda je prevrnite. U suprotnom će se lepiti. Uostalom, videćete i sami da se fino odvaja od tiganja kad dobije zlatnu koricu. Najbolje bi bilo da je samo jednom prevrnete.
Takođe, tiganj u kom je pržite ne treba da bude mnogo dubok, ali treba da bude dovoljno zagrejan. I obavezno poklopite tiganj da zadržite toplotu dok pržite meso. Tako će piletina uz masnoću i sokove spolja biti hrskava, a unutra savršeno pečena.
Kod spremanja piletine možete da uradite sve kako treba – da kupite onu kvalitetnu, svežu, da je lepo začinite, da je taman ispečete, ali onda sve upropastite jer je – isečete odmah čim bude gotova. Iskusne domaćice znaju da piletina mora da odmori nakon spremanja, pa tek onda da se seče. Caka je u tome da se vlakna u mesu opuste i da s e sokovi vrate među njih. Ako piletinu odmah počnete da sečete, sva njena aromatizovana tečnost će iscuriti van mesa i ono će biti bezukusno.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar