Proja je kukuruzni hleb i često se meša s projarom ili projanicom. Zapravo, toliko često da možda nikad niste ni probali pravu proju, već sve vreme jedete projaru.
Prava proja se pravi samo od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode, bez drugih dodataka. Kukuruzno brašno se promeša sa osoljenom ključalom vodom, smesa se izruči u dobro podmazan pleh, poravna se i peče na umerenoj temperaturi. Tako je jednostavno i ne čudi što je ovaj „sirotinjski specijalitet“ vekovima hranio Srbe kao jeftinija varijanta hleba.
S druge strane, recept za proju koji većina nas zna, onu mekanu, sa sirom, zapravo je za projaru. Neki će pojednostaviti i reći da čim se doda pšenično brašno, jaja, jogurt, sir, onda se to zove projara ili projanica, a neki dodaju i čvarke, kisele krastavce, paprike, parizer, tikvice, spanać…
U međuvremenu, obogaćen je i recept za „praznu“ proju – prenosimo vam jednu varijantu, a vi odlučite da li ćete ga obogatiti dodatnim sastojcima.
Sastojci:
2 šolje kukuruznog belog brašna
1 šolja pšeničnog brašna
1 šolja kisele vode
1/2 šolje ulja
1 jaje
1 kašičica soli
1/2 kesice praška za pecivo
Priprema:
Sve sastojke umešati i umutiti da se dobije glatko, retko testo. Sipati u tepsiju koja je malo zauljena ili obložena papirom za pečenje. Peći oko 20-30 minuta na 250 stepeni kako bi se kora zapekla, a potom 10 minuta na 150 stepeni da se i unutrašnjost ravnomerno ispeče i bude mekana.