Stari i pomalo zaboravljen recept za sirenjake, pržene slane "kolačiće" sa sirom, idealan je izbor za doručak od kog ćete biti siti dovoljno dugo da ne poželite ništa da grickate do ručka.
Sirenjaci se prave brzo i lako, nema nikakvog čekanja da testo naraste niti neke posebno zahtevne tehnike. U pitanju je jedna varijacija na temu uštipaka sa sirom, i nekada su bili jako popularni, a danas ih nas je na njih podsetila Ana Ćubela, koja je na svom blogu Hrono kuhinja podelila recept.
Manji deo brašna ostavite sa strane, a ostatak stavite u činiju i dodajte so i prašak za pecivo. Pomešajte suve sastojke, pa u sredinu dodajte umućena jaja, kiselu vodu, izmrvljen sir i mast. Zamesite testo, pa onaj preostali deo brašna stavite na radnu površinu i istresite testo preko njega, pa ga doradite na rukama. Razvucite dobijeno testo na jedan centimetar debljine i nožem isecite kockice, pa ih onda pržite na zagrejanoj masti dok ne postanu zlatni sa obe strane.
Pored toga što izgledaju lepo, sirenjaci su i sočni, ukusni i idealan odabir i za ljude koji se pridržavaju hrono ishrane, samo što u tom slučaju, savetuje Ćubela, treba korisiti speltino ili neko drugo dozvoljeno brašno (ražano, ječmeno, heljdino…).