U tradicionalno grčko jelo koje su mnogi prisvojili u originalu umesto krompira idu kriške patlidžana, jagnjetina ili jaretina, kao i sos od paradajza i bešamel, uz koje je jelo božanstveno sočno. I mada ovde krompira nema ni u tragovima, po želji ga možeš dodati.
Sastojci:
2, 3 srednja patlidžana
biljno ulje za prženje
Za sos od mlevenog mesa:
500 g mlevenog mesa
400 g paradajz-pelata iz konzerve
250 ml bujona s mesom
1 kašika soka od paradajza
1 glavica crnog luka
2, 3 čena belog luka
1 kašičica šećera
View this post on Instagram
½ kašičice mlevenih karanfilića
1 kašičica cimeta
1 kašičica sušenog timijana
2 kašike maslinovog ulja
1 struk svežeg peršuna
1 struk svežeg bosiljka
so i biber po želji
Za bešamel sos:
700 ml mleka
150 g rendanog parmezana
100 g maslaca
100 g brašna
prstohvat muskatnog oraščića
so i biber po želji
Priprema:
Iseci patlidžan po dužini na kriške debljine oko jednog centimetra. Dobro posoli s obe strane i ostavi oko pola sata da pusti vodu. Ocedi višak vode iz patlidžana i prosuši ga ubrusom. Prži patlidžan u vrućem ulju dok ne dobije zlatnožutu boju, pa ga stavi na ubrus da upije višak masnoće.
Za prvi sos na zagrejanom maslinovom ulju proprži sitno seckani beli i crni luk, pa dodaj šećer i sve dobro promešaj. Ubaci meso i prži dok ne dobije smeđu boju.. Zatim začini meso solju, biberom, timijanom, cimetom i karanfilićem. Dodaj mesu pelat i sve nalij supom. Kuvaj na laganoj vatri dok se sos ne zgusne. Onda skloni sa vatre i ubaci naseckan peršun i bosiljak.
Za bešamel sos zagrej mleko. U šerpi pomešaj otopljen maslac i brašno i polako ulivaj zagrejano mleko uz stalno mešanje da se ne bi stvorile grudvice. Kad se sos zgusne, dodaj parmezan i malo muskatnog oraščića.
Dno vatrostalne posude prelij s malo sosa s mesom, a preko stavi kriške prženog patlidžana. Nastavi da tako slažeš musaku dok ne utrošiš materijal. Na kraju sve prelij bešamel sosom. Peci oko 35 mniuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare