Luk će izgubiti svoju ljutinu i hrskavost ako ga ispečete u rerni te dodatno omekšate pilećim bujonom. Štaviše, ovaj recept se zove rastopljeni luk jer je povrće toliko nežno nakon termičke obrade da se topi u ustima.
4 velika luka sveukupne težine oko 1 kilograma
125 ml pilećeg bujona
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašika rastopljenog maslaca
1 kašika sveže naseckane majčine dušice
1 kašičica soli
½ čajne kašičice mlevenog bibera
Zagrejte rernu na 230 Celzijusovih stepeni. Luk očistite i narežite na komade veličine oko dva i po centimetra.
Pomešajte ulje, maslac, so, biber i majčinu dušicu i tom mešavinom namažite komade luka.
Luk stavite u rernu na 30 do 35 minuta dok ne dobije lepu karamelizovanu boju. Na pola pečenja okrenite luk da obe strane budu iste.
Po isteku vremena u pleh za pečenje pažljivo ulijte pileći bujon i sve zajedno pecite još 15 do 20 minuta, odnosno dok se tečnost ne redukuje, a luk postane vrlo mekan.
Poslužite kao prilog mesu. Prijatno!