Fritule su hrvatska poslastica koja liči na krofne, a pravi se jednako lako i brzo.
Fritule se na hrvatskom primorju tradicionalno prave za praznike, ali i u vreme posta, a popularne su i kao sladak ili slan doručak. U slanoj ili neutralnoj verziji, smanjuje se doza šećera, pa se mogu jesti i umesto hleba, kao uštipci na primer. Slatka varijanta otvara mogućnost da im se doda liker, rendana kora limuna i suvo grožđe, a posipaju se šećerom u prahu.
Sastojci
4 dcl jogurta
2 jajeta
2 kesice vanil šećera
malo soli
2 kašičice šećera
20 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica rakije (ili likera)
ulje za prženje
Priprema
Umešati sve sastojke, da se dobije glatka smesa. Ako deluje previše retko, dodati još koju kašiku brašna.
Zagrejati ulje, a onda kašikom odvajati smesu i ubacivati „loptice“ u tiganj. Čim se zaokrugle i porumene s jedne strane, a to bude dosta brzo, okretati ih. Kad se boja izjednači, vaditi ih u pripremljenu činiju obloženu salvetom, da pokupi višak ulja. Pre serviranja, posuti ih šećerom u prahu.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare