Tviks (Twix) je jedna od omiljenih čokoladica, a jedna od prednosti kod klinaca joj je i to što ide u paru u jednom pakovanju. Međutim, u domaćoj varijanti dobijate punu kutiju "tviksića", a još su i ukusniji nego kupovni.
Na sajtu Tortekolacirecepti.com našli smo jedan za domaće „tviks“ čokoladice, koji vam neće oduzeti puno vremena.
Sastojci
500 g čokolade
350 g mekih karamel bombona
400 g keksa (petit buerre, plazma ili nekog drugog po izboru, koji se može samleti)
60 ml mleka
4 kašike putera
Priprema
Deo čokolade (oko 200 g) istopiti na pari, sipati u pleh obložen samolepljivom folijom i ubaciti u frižider da se stegne.
Keks samleti, dodati mu istopljeni puter i umešati. Karamele i mleko staviti u šerpu i topiti na srednjoj temperaturu dok se ne dobije glatka masa.
U pleh sa čokoladom presuti prvo samleveni keks. Izjednačiti, dobro pritisnuti i „utabati“, a onda preliti karamelom i vratiti u frižider da se stegne.
Posle izvaditi iz pleha na ravnu površinu i iseći nožem na štanglice (poput kupovnog „tviksa“), pa zatim svaku preliti istopljenom čokoladom i ponovo ubaciti u frižider da se stegne. Naravno, možete i da se ograte s oblicima.
Pogledajte varijantu sa sajta Mogu ja to sama.