Napravite fenomenalne krofne koje neće dočekati sutra.
Sastojci:
1 kg brašna
200 grama putera
8 žumanaca
80 grama šećera
prstohvat soli
malo narendane kore limuna
2 šoljice ruma
1/2 l mleka
60 grama kvasca
Priprema:
Umutiti kvasac s 3-4 šoljice mleka (oduzeti od 1/2 litre), dodati 2 šoljice šećera i 3 šoljice brašna. Kada kvasac nabubri zamesiti testo od svih sastojaka. Testo se mesi dok se svi sastojci ne povežu, a onda se „udara“ dok se ne pojave mehurići. Ostaviti testo pokriveno čistom kuhinjskom krpom da miruje dok se ne digne.
Dasku za razvlačenje testa posuti brašnom pa razvaljati na debljinu 1 ili 1,5 cm. Krofne se prave okruglim kalupima ili naopako okrenutom čašom, pa ih ponovno ostaviti neko vreme da se dižu. Krofne se peku u 1 litri ulja koje se zagreva u šerpi s debelim dnom kako bi se lagano i jednolično zagrevalo. U ulje se urone krofne koje se sa svake strane peku otprilike tri minuta. Ako je ulje prevruće, doda se par kašika hladnog ulja.
Ukoliko želite punjene krofne, testo tanje razvaljajte, napravite veći okrugli oblik, na svaki stavite punjenje prema želji (džem, rastopljena čokolada), pokrijte drugim okruglim oblikom, pa urežite manji krug, kako bi se dve polovine spojile. Pržite kao i one bez punjenja. Na kraju izvadite iz ulja, stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće, odložite na tanjir i pospite prah šećerom, kakaom ili prelijte glazurom od čokolade.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: