Recept za čorbu od ječma Foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako vas put nanese u Sloveniju, u svakoj lokalnoj kafani možete se okrepiti uz topli i mirisni ričet, a nekad se ova supa tradicionalno spremala širom bivše Jugoslavije.

Ričet je starinsko jelo koje su spremale naše bake, a na sličan način se priprema današnji pasulj. Razlika je samo u dva sastojka, a to su ječam i beli luk. Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite pasulj, nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj.

Recept za čorbu od ječma Foto: Alexander Mychko / Alamy / Alamy / Profimedia

Recept za ovu tradicionalnu čorbicu koja će vas savršeno ugrejati u zimskim mesecima predstavili su na sajtu Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Sastojci:

250 g ječma (oljuštenog)

2, 3 šargarepe

komad celera

peršun (koren i zeleniš)

1/2 luka

1, 2 čena belog luka

lovorov list

1 praziluk

malo karfiola

pasulj

so i biber

sušena svinjska kolenica, može se koristiti i kobasica

Pročitajte još:

Priprema:

Operite ječam i potopite ga preko noći (ili barem nekoliko sati). Stavite da se kuva u većem loncu jer ćete dodati i: manju svinjsku kolenicu ili drugo parče dimljenog svinjskog mesa, šargarepu iseckanu na kockice ili rendanu, koren celera i peršuna, sitno seckani crni i beli luk i lovorov list.

Lagano posolite i kuvajte oko sat i 15 minuta, pa dodajte isečen praziluk i karfiol isečen na cvetove. Kuvajte još 15 minuta, umešajte malo kuvanog pasulja (može i iz konzerve), pospite peršunom i – gotovo.

Meso nasecite i poslužite posebno ili vratite u jelo koje je sada gotovo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar