Ako vas put nanese u Sloveniju, u svakoj lokalnoj kafani možete se okrepiti uz topli i mirisni ričet, a nekad se ova supa tradicionalno spremala širom bivše Jugoslavije.
Ričet je starinsko jelo koje su spremale naše bake, a na sličan način se priprema današnji pasulj. Razlika je samo u dva sastojka, a to su ječam i beli luk. Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite pasulj, nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj.
Recept za ovu tradicionalnu čorbicu koja će vas savršeno ugrejati u zimskim mesecima predstavili su na sajtu Aktivni.si, a prenosi City Magazine.
250 g ječma (oljuštenog)
2, 3 šargarepe
komad celera
peršun (koren i zeleniš)
1/2 luka
1, 2 čena belog luka
lovorov list
1 praziluk
malo karfiola
pasulj
so i biber
sušena svinjska kolenica, može se koristiti i kobasica
Operite ječam i potopite ga preko noći (ili barem nekoliko sati). Stavite da se kuva u većem loncu jer ćete dodati i: manju svinjsku kolenicu ili drugo parče dimljenog svinjskog mesa, šargarepu iseckanu na kockice ili rendanu, koren celera i peršuna, sitno seckani crni i beli luk i lovorov list.
Lagano posolite i kuvajte oko sat i 15 minuta, pa dodajte isečen praziluk i karfiol isečen na cvetove. Kuvajte još 15 minuta, umešajte malo kuvanog pasulja (može i iz konzerve), pospite peršunom i – gotovo.
Meso nasecite i poslužite posebno ili vratite u jelo koje je sada gotovo.