Dan drugi - pred vama je recept za čuveni perkelt koji je, sam po sebi, doista pravi specijalitet. Izvanredno, ukusno i kultno jelo. Ali ne samo to. Perkelt je pored juče spremljenih palačinki, drugi sastojak i priprema za novo jelo Majstora amatera „Hortobađi palačinke“, čiji će recept biti objavljen sutra – 20. februara.
Moj perkelt se katkada krčka unedogled, a posledice su dramatične. Svaki zalogaj ovog jela se „nepodnošljivo“ lepo topi u ustima. I još nešto: dozvoljeno je da svežu lepinju ili somun rukom „močite“ u čarobno aromatičan saft perkelta.
Perkelt je verovatno jedno od najpoznatijih mađarskih jela. Sličan je gulašu, ali prefinjeniji i pikantniji. Ajde da kažemo, perkelt je zapravo gusti gulaš. Najbolji je ako se kuva u kotliću – dugo, dugo i na tihoj vatri. Već se generacijama pravi i kod nas u Vojvodini (pretežno u Bačkoj), a odlikuje ga bogatstvo neodoljivih ukusa i mirisa. Perkelt je omiljeno jelo mojih prijatelja. Zato ga neretko spremam na mom imanju u Sremu. U kotliću – obavezno!
Uz neko meze i domaću lozu, druženje i ćaskanje se katkada propisno oduže, tako da zaboravimo na kotlić i moj perkelt se krčka unedogled. Kada konačno i on dođe na red, posledice ovog zaborava su dramatične. Za svakog od nas zalogaji ovog jela su zaslužena „kazna“, jer se „nepodnošljivo“ lepo tope u ustima. Naravoučenje: perkelt se ne može prekuvati.
1 kg junećeg mesa od plećke, isečenog na kockice (4-5 cm)
3-4 kašike masti
½ kg sitno iseckanog crnog luka
*
200 gr iseckane slanine
2 kašičice tucane ljute paprike
1 kašika slatke crvene paprike
3-4 čena usitnjenog belog luka
1 kašika suvog začina
so, biber po ukusu
nekoliko listova lovora
2 šargarepe iseckane na kolutiće
1 manji celer
1 l crvenog vina
*
200 g pelata ili soka od paradajza, a u sezoni 2 zrela iseckana paradajza
2 paprike sveže isečene na rezance (zimi može i paprika iz turšije)
bosiljak
2 štanglice čokolade za kuvanje ili 1 kašika nekog lepog džema
*
1 pavlaka
prezle po potrebi
Korak 1: Na masti propržiti crni luk (da zacakli), dodati mlevenu papriku i slaninu, pa zajedno sa mesom dinstati 15-ak minuta.
Korak 2: Posle dinstanja sve začiniti belim lukom, suvim začinom, biberom i lovorovim listom, dodati šargarepu i celer, pa preliti sa vinom.
Korak 3: Kuvati na najtišoj vatri oko 3-4 sata (tek da krčka). Tačnije, kuvati sve dok meso sasvim ne omekša, dok vino ne ispari i perkelt dobije lepu gustinu. Ukoliko pre vremena planiranog za kuvanje vino ispari, treba dodavati pomalo vode dok perkelt ne bude kuvan.
Korak 4: Posle otprilike 1 sat kuvanja dodati paadajz, svežu papriku, bosiljak i čokoladu.
Korak 5: Na samom kraju perkelt mora imati potrebnu gustinu (kao npr. paradajz sos). Ukoliko to nije slučaj, dodaje se zaprška. Ja imam običaj da umesto zaprške postepeno dodajem prezle sve dok ne postignem željenu gustinu.
Prilog:
Njoke, pire krompir ili testenina.
Kao prilog uz perkelt ja na ovalu poslužim pire krompir preko koga „kreativno“ nabacam njoke od krompira i prelijem pavlakom. Kod nas se mogu naći odlične vakuumirane italijanske njoke, čiji je rok upotrebe dovoljno dug, pa ih za ne daj bože, možete uvek držati u frižideru. Ovaj naš perkelt biće dovoljno gust i sočan da se servira na plitke tanjire i jede viljuškom. Jelo će lepše izgledati na većim (pica) tanjirima. I još nešto: dozvoljeno je da svežu lepinju ili somun rukom „močite“ u čarobno aromatičan saft perkelta.
Vinska preporuka
Crveno vino predstavlja idealnu kombinaciju sa specijalitetima kao što je perkelt. Nećete pogrešiti ako se odlučite za probus ili kadarku.
*
Podsećam vas da je ovako pripremljen perkelt ovaj put i nadev za još jedno tradicionalno mađarsko jelo – Hortobađi palačinke, za koje vam recept predstavljam sutra.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: