Ramen je gusta japanska supa koja sadrži sve sastojke potrebne za jedan kompletan obrok.
Ramen se sastoji od tri glavne celine: supe, rezanaca i raznih dodataka, koji se stavljaju na rezance neposredno pred samo posluživanje – meso, povrće, soja sos, tofu sir, jaja, alge… U različitim krajevima Japana ovo jelo se različito priprema, a mi vam dajemo recept za koji ćete sve sastojke lako naći u lokalnoj prodavnici.
Sastojci
1 kocka za pileću supu (40 gr)
50 g đumbira
beli luk u granulama
čili u prahu
1 supena kašika soja sosa (može i više, po ukusu)
2 pakovanje ramen rezanaca (ili instant rezanaca)
1 kuvano jaje
3-4 mlada luka (može i praziluk)
50 gr kukuruz šećerac
250 gr junetine
so
Priprema
Skuvati jaje da ostane malo rovito. Đumbir iseckati na sitne komadiće i staviti u šerpu sa pola litre vode, dodati kocku za supu i malo belog luka u granulama. Pustiti da proključa i kuvati još 5-7 minuta. Dodati soja sos i čili, pa kuvati još par minuta.
Mladi luk ili praziluk sitno naseckajte i malo propržite na ulju. Junetinu narezati na kockice i ispeći. Skuvajte kukuruz, a možete da pripremite i bilo koje drugo povrće ili meso koje volite ili imate pri ruci – ramen dozvoljava improvizaciju i prilagođavanje ličnom ukusu.
Rezance zalijte s ključalom vodom, malo posolite i ostavite da odstoje 3 do 4 minuta.
Poslužuje se tako što u činije prvo naspete supu, a zatim dodate oceđene rezance, tako da ih supa tek prekriva. Na rezance se ređaju polovina jajeta, meso, mladi luk i ostali dodaci koje ste pripremili.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar