Sjajan predlog za brz lagan kolač koji se topi u ustima je ova poslastica poznata i kao slatki Karpati. Dobra stvar je što krem od vanile ne morate praviti – možete se poslužiti pudingom.
Poljska krempita mogima je omiljeni dezert od vanile u koji se može dodati i voće poput malina, jagoda, breskvi ili kivija. Taj specijalitet ime duguje Karpatima, planinskom lancu koji se prostire i na jugu Poljske, čiji izgled oponaša talasasto testo. Šećer u prahu kojim se kolač posipa pomalo liči na snegom pokrivene vrhove.
Ako nemate vremena za domaći kre od vanile, možete se poslužiti pudingom, skuvati ga prema uputstvu i njim premazati kore.
Sastojci:
125 g maslaca
1 šolja od 2 dl brašna
1 šolja vode
5 jaja
Krem:
450 ml mleka
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
3 kašike skrobnog brašna
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašika maslaca
Priprema:
Zagrejte vodu, dodajte maslac i, kad proključa, smaknite s vatre. Lagano umešajte brašno neprestano mešajući varjačom da se ne naprave grudvice. Kad se testo prohladi, dodajte postepeno jedno po jedno jaje mešajući ili muteći mikserom dok ne dobijete glatko testo. Podelite ga potom na dva dela. Jedan deo razmažite na pleh obložen pek-papirom. Nemojte ga ravnati da biste dobili karaktrističan izgled. Pecite na 190 sstepeni oko 25 minuta, pa potom ispecite i drugu koru. Ostavite da se ohlade.
Odvojte nekoliko kašika mleka, a ostatak zakuvajte. Pomešajte skrobno brašno, šećer i vanilin šećer s izdvojenim mlekom, pa izmešajte. Ulijte u ostatak kipućeg mleka mešajući varjačom dok se ne zgusne, pa dodajte ekstrakt vanile. Šerpu s kremom stavite u drugu veću šerpu s hladnom vodom da se brže ohladi. Potom umešajte maslac.
Filom premažite prvu koru, preklopite drugom, pa ostavite u frižideru. Po želji pospite šećerom u prahu pre služenja.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: