Foto:Circe Hamilton / News Licensing / Profimedia

Taste Atlas je predstavio 100 najgore rangiranih jela među svojim korisnicima, a na prvom mestu je "blodpalt".

Taste Atlas je najgore izabrao na osnovu 600.000 recenzija ljubitelja hrane iz celog sveta, a Punkufer istakao pet s najgorim ocenama.

Blodpalt

Najgore jelo na svetu, prema ocenama korisnika TasteAtlasa, je blodpalt, koji ima ocenu 1,6. Reč je o jelu sa severa Evrope, iz Laponije.

Te finsko-švedske knedle pripremaju se od ražanog ili ječmenog brašna i mešaju sa životinjskom krvlju – nekada se dodavala krv irvasa, a danas je svinjska najčešća.

Nekad se blodpalt puni dinstanim pečurkama i slaninom, a kuva se u mesnom temeljcu. Najčešće se služi kao prilog jelima sa džemom od brusnica.

Bocadillo de sardinas

Foto:shutterstock

Na drugom mestu liste najgorih našao se španski sendvič bocadillo de sardinas, koji ima ocenu 1,9 od mogućih 5.

Reč je o sendviču koji se najčešće pravi od duguljastog hleba barra de pan, a puni se sardinama, pri čemu se koriste sardine u ulju, salamuri ili sosu od paradajza.

U sendvič se mogu dodati i kuvana jaja, avokado, masline, majonez, senf, jogurt, pečurke i drugi slični sastojci.

Calskrove

Foto:shutterstock

Švedsko jelo calskrove. To je kalcona punjena hamburgerom i prženim krompirima – izum restorana Tre Kroner za ljude koji ne mogu da odluče da li žele da naruče picu ili hamburger nakon večeri u kojoj su popili previše.

Angulas a la cazuela

Foto:shutterstock

Angulas a la cazuela je tradicionalno jelo iz Baskije, a uključuje retku namirnicu – mlade jegulje koje se prže na maslinovom ulju s belim lukom, čilijem i solju u posebnoj posudi po imenu cazuela.

Jellied eels

Foto:shutterstock

Jegulje su zvezde i petog najgoreg jela prema korisnicima Taste Atlasa. Tačnije, svojevrsna verzija pihtija s jeguljama koje dolaze iz Engleske, a pripremaju se još od 18. veka.

To jelo je nekad bilo jeftino – jegulje su se lovile u Temzi, sekle na manje komade, kuvale u loncu sa začinima, a potom ohladile i služile. Danas se prave sa želatinom, a začinjavaju belim biberom i sirćetom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar