Vagi govedina važi za najskuplje meso na svetu, a kilogram
Snimak wagyu govedine osvanuo je nedavnu na TikToku uz napomenu da je cena 6.500 dolara po kilogramu i služi se u samo nekoliko restorana na svetu.
I možda niste baš zamišljali da ovako izgleda taj najskuplji komad mesa na svetu.
Wagyu (vagi) doslovno znači japanska krava ili japansko govedo, a odnosi se na četiri pasmine japanskih goveda, od kojih japansko crno govedo sa svojim sortama, zauzima 90% proizvodnje, genetski predisponiranih da daju meso koje sadrži daleko veći postotak omega-3 i omega-6 masnih kiselina, nego što je to slučaj kod običnih goveda, piše portal Volim meso, a prenosi City magazine.
Samim tim, sva je Kobe govedina Wagyu, ali naziv Kobe nosi samo ona koja potiče od japanskog crnog goveda, sorte Tajima, a kompletna proizvodnja se, od samog začeća, teljenja pa do klanja odvijala u pokrajini Hyogo, koje je Kobe glavni grad.
Proizvodnja uključuje čitav niz rigoroznih pravila uzgoja, kao i za svu Wagyu, koja osiguravaju meso koje se doslovno topi u ustima, prošarano masnoćom mermerne šare, a vredno stotina dolara po porciji. Mnogo je i mitova o tome šta zapravo ovom mesu daje takav kvalitet.
Jedna od teorija kako je masaža ušla u legendu o Kobe govedini, bazira se na činjenici da u Japanu, u kom tradicionalno manjka prostora, nedostaje i pašnjaka, usled čega su krave prisiljene da borave u zatvorenom prostoru, bez kretanja, što dovodi do ukočenosti mišića, pogotovo zimi. Ako želite mekano meso, morate da opustite mišiće, pa nije iskjučeno da su japanski farmeri, u tu svrhu, posezali čak i za masažom svojih krava.
Hranjenje pivom je jednako neverovatan podatak kao i masaža, ali kako se kod Wagyu, a posebno Kobe govedine želi postići tačno određena kilaža goveda i razmera masnoće i mesa, a da bi se dobila ona prepoznatljiva mermerna prošaranost, moguće je da je koji od farmera posegnuo za pivom kao aperitivom i tako podstakao apetit svojih krava.
Istina ili mit i masaže i piva, ako su se ikad dogodili, danas su napuštene tehnike.
Zbog specifične prošaranosti masnoćom, koja mesu daje mermerni izgled, Wagyu važi za masno meso.
Međutim, reč je o pasminama koje su genetski predisponirane da proizvode meso s povećanim udelom omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a ukusi su ‘topivi’ u mastima. Otud kod većine ljudi sklonost masnijim jelima, punijeg ukusa.
Budući da je Wagyu sva prošarana masnoćom i mali zalogaj pruža osećaj punog ukusa, dok se fino raspoređena masnoća topi u ustima.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar