Ekološki osvešćena novinarka isprobala je aplikaciju koja povezuje ljude sa viškom hrane u restoranima.
@Rasipanje hrane i ja imamo istoriju. Jedno sećanje iz detinjstva, sa porodičnog stola u Mumbaiju, još mi se vrti u glavi: „Ne bacaj hranu“, opominjala bi moja majka svakodnevno. „Previše izgladnele dece svuda“, umešao bi moj otac. Decenijama kasnije, živim u Njujorku, i još ne mogu da bacim te ostatke. Barem ne kao što to rade neki moji prijatelji, sa hladnom ravnodušnošću, ili kao što restorani i prodavnice redovno rade kada pripreme previše“, piše autorka Njujork Tajmsa Džudi D’Melo, koja je u ovom eksperimentu odlučila da isproba Too Good To Go, jednu od aplikacija koja povezuje ljude sa neprodatom restoranskom hranom.
Ona navodno okuplja 12.000 preduzeća, poput restorana i marketa, koja nude višak hrane, često sniženo, za oko sedam miliona korisnika širom sveta.
Džudi je tokom jedne nedelje bila među njima, „svuda po Menhetnu, u pokušaju da neke od tih obroka zadrži van kante“.
Evo šta je jela.
Nedelja, 28. januar
• Dve posude od po litar supe: piletina i pirinač i kremasti paradajz
• Čips
• Jedan fokača sendvič sa mocarelom, paradajzom i sotiranim pečurkama
• Jedan kroasan
Ukupno potrošeno: 11 dolara
„Većina obroka u aplikaciji se prodaje kao „kesa iznenađenja“, obično na kraju dana, i često nemate pojma šta ćete dobiti. Nešto poput kockanja. I može biti čudno zarazno poput kockanja. Za mene, barem.“
Ponedeljak, 29. januar
• Kroasan
• Mafin od borovnice
• Parče hleba od banane bez glutena
• Dva pakovanja od šest zamrznutih kineskih lepinja: jedno sa kiselim kupusom i tofuom, drugo sa običnim kupusom
• Jedan blok začinjenog suvog tofua
• Jedna kesa smrznute veganske tunjevine napravljene od soje bez GMO
• Sendvič sa salatom od tunjevine
• Šest sendviča sa šunkom i sirom
• Veliki komad čokoladne torte i šest peciva kanolija
Ukupno potrošeno: $17
„Bila je to ogromna količina hrane za toliki novac. Veganske grickalice bile su ukusno prijatno iznenađenje“.
Sreda, 31. januar
• Desetak raznih peciva
• Kari od piletine i povrća sa basmati pirinčem
Ukupno potrošeno: 11 dolara
„Indijska hrana je bila dobra. Nije baš onaj nivo začina koji mi odgovara, ali imao je osećaj domaće kuhinje.“
Četvrtak, 1. februar
• Četvrtina čorbe od pečuraka
• Tri grickalice sa puterom od orašastih plodova
• Nitro Cold Brew kafa (limenka)
• Rehab shot (piće sa đumbirom, limunom i kajenom u flaši)
• Humus od cvekle i semenki suncokreta
• limunada
• Kesa pita hleba i tortilja
Ukupno potrošeno: $16
„Dve večernje stanice, u Kineskoj četvrti i Čelsiju. Jedna od njih pojavila se kada sam tražila „alkohol“ samo da vidim da li je to opcija. Prema napomeni u aplikaciji, torba iznenađenja „ponekad će uključivati alkohol“. Moje iznenađenje nije.“
Petak, 2. februar
• Pirinač, jagnjeća šavarma, humus, salata i ljuti sos.
Ukupno potrošeno: $6
„Ogromna porcija, puna ukusa, od 16 časova. Sos je bio nešto poput harise, ne previše začinjen. Ukusna kombinacija.“
Subota, 3. februar
• Otprilike pola kilograma morske ribe.
Ukupno potrošeno: $4
Po ovoj ceni, možda najbolja ponuda nedelje, sa ribljeg marketa.
„Delovi ribe koji ne samo da su prepuni ukusa, već imaju veći sadržaj masti od fileta, tako da se ne isušuju kada se kuvaju. Ipak, većina restorana odbacuje ove komade jer imaju puno kostiju. Blago meni.“
„Moja najveća zamerka? Kontejneri. Mnogo plastike.
Međutim, sve u svemu, bila je to zabavna, pristupačna kulinarska turneja po Menhetnu. Čini se da aplikacija nudi više opcija za ugljene hidrate nego bilo šta drugo. Ali, brzo raste i stalno se pojavljuju raznovrsnija mesta za hranu.
Takođe vredi napomenuti: Pošto sam u proseku hodala oko 8 km dnevno hodajući do i od mesta za preuzimanje hrane, moguće je da sam ove nedelje istrošila sve te ugljene hidrate. Držim se te misli dok hodam pored vage, pretvarajući se da je nema.“