Ove godine Taste Atlas je objavio i listu 100 najboljih jela i kuhinja na svetu, kao i listu gradova i regiona sa najboljom hranom na svetu. Italijanska regija Kampanija proglašena je za region sa najboljom hranom na svetu, a grad sa najboljom hranom na svetu više nije Rim, kao prošle godine, već Napulj.
Već smo pisali o najboljoj hrani na svetu, kao i o najboljim kuhinjama sveta, a današnji dan posvećujemo gradovima sa najboljom kulinarskom scenom koju vredi posetiti.
U prvih 10 našlo se čak šest italijanskih gradova – Napulj, Milano, Bolonja i Firenca na prva četiri mesta, Rim na šestom, a Torino na devetom, a od ostalih gradova Mumbaj je na petom mestu, Pariz na sedmom, Beč na osmom i Osaka na desetom.
Napulj je pobednik, a za razliku od Rima, koji je prošle godine ocenjen kao grad sa najboljom hranom na svetu sa visokih 4,93, Napulj je dobio najvišu moguću ocenu, 5,00. Rodno mesto pice odavno je poznato kao jedan od najboljih gradova za svakoga ko voli dobro da jede, a najpoznatiji je po ovim jelima.
Pica Napolitana, pica Margarita, pica marinara, pržena pica frita i kalcone pica samo su neka od jela karakteristična za okolinu Napulja, a ovaj grad je poznat i po još jednoj vrsti pice – pica montanara je zapravo prženo testo za picu, preliveno marinara sosom, sa sirom i bosiljkom, koje se pre serviranja kratko stavi u rernu.
Pored pice, Napulj je poznat i po testenini, a iz ovog grada potiče i jelo koje Italijani često jedu na Badnje veče, špageti ale vongole. Iz Napulja dolazi nekoliko poznatih italijanskih poslastica, među kojima su pastira, pita od bobičastog voća, rikota i krem za pecivo, obogaćene kandiranom korom pomorandže, kao i cepole, specijalitet od prženog testa koji se obično prelivaju šećerom, a mogu se puniti i kremom.
Pa evo bar uživajte u prizoru tih jela ako se trenutno ne nalazite tamo:
*
*
*
*
*
*
*
*
A koje jelo je vaš favorit?