Krofne
Foto: Petr Štepánek / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema tradicionalnoj recepturi, krofne se prže u dubokom ulju. Kako bi izbegli višak masnoće, neki preferiraju zdraviju verziju koja se vrlo lako priprema u rerni.

Krofne iz rerne idealan su izbor za one koji žele laganiju verziju ove omiljene poslastice. Za razliku od običnih, nisu toliko masne i teške za želudac, piše Zadovoljna.hr.

SASTOJCI:

500 g mekog brašna

20 g svežeg kvasca

3 kašike šećera

1/3 kašike soli

200 ml toplog mleka

narendana korica pola limuna

jedan vanilin šećer

2 žumanca

Istopljen puter

Marmelada ili čokoladni namaz za punjenje

Žumance za premazivanje

Šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:

U 100 ml toplog mleka izmrvite kocku kvasca i dodajte kašičicu šećera, pa pustite da se kvasac diže na toplom.

U veću posudu dodajte brašno u kojem napravite malo udubljenje i stavite dignuti kvasac, šećer, vanilin šećer, žumanca, narendanu koricu limuna, so i postepeno ulivajte tečni deo smese (preostalih 100 ml toplog mleka i istopljen puter). Sve zajedno polako pomešajte.

Pročitajte još:

Testo je najbolje prvo obrađivati spiralnim nastavcima miksera dok se ne počne odvajati od posude pa nastaviti mesiti rukama na radnoj površini. Kad osetite pod prstima da je testo kompaktno, ostavite ga da odmara i diže se sat vremena.

Posle dizanja testo premesite, izvaljajte i isecite na 12 malih delova koje ćete zatim oblikovati u male kuglice pa napuniti marmeladom ili čokoladom.

Napravljene kuglice stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i svaku malo spljoštite kako biste dobili oblik krofne. Pokrijte ih i ostavite da odmaraju 40 minuta. Kad se krofne dignu, premažite ih žumancem i stavite u rernu ugrejanu na 180 stepeni 15 do 20 minuta, sve dok ne porumene.

Nakon što su krofne pečene, posipajte ih šećerom u prahu.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare