Od niškog bureka do pečenja iz Stopanje.
U Nišu kažu da nema doručka bez bureka, a postoji i izreka „ako je burek neka bude niški“. A verovatno i nema tog čoveka u Nišu koji nije jeo burek za doručak – bar tako piše na Instagram stranici 192_rs koja je ponudila listu od devet srpskih specijaliteta po gradovima.
U Leskovcu pored najboljeg ajvara, klopa se roštilj i to svetski čuveni, a na severu, pravi Novosađani kunu se u index sendvič, „specijalitet koji postoji samo u Novom Sadu, a za koga kažu da može u mišljenju da ujedini sve narode i narodnosti“. Za eventualne neupućene, u index sendvič ide šunka, šampinjoni, kačkavalj, namaz od majoneza, pavlake i senfa i prilog po izboru (paradajz, krastavci, paprika, zelena salata).
Raška oblast poznata je po mnogim specijalitetima, ipak novopazarske mantije su nešto posebno, najviše zbog preliva čiji recept je stroga tajna.
Iz Sremskih Karlovaca čiji se Bermet navodno služio i na Titaniku, dolazi nam i slatka poslastica kuglof.
O peglanoj kobasici iz Pirota ne treba mnogo pričati, a zamislite bilo koji dan na Zlatiboru bez komplet lepinje…
„Ne ide? E, o tome vam pričamo. Prošetajte do spomenika, slikajte se, a onda nazad da omastite brke i vratite energiju. I na kraju da se izvinimo Užičanima, ipak je ovo njihov specijalitet“, navodi se.
Mrčajevci su predstavljeni kao prestonica podvarka i specijaliteta od kupusa („Bez ljutnje Futožani“), a za kraj je ostavljeno najbolje pečenje, koje se navodno jede u Stopanji kod Trstenika – legenda kaže da u ovom mestu ima više pečenjara nego stanovnika.
Lista, naravno, nije konačna – koja jela i gradovi još zaslužuju da se nađu na njoj?