Mogu li krofne da budu jednako sočne i neodoljive ako se, umesto u dubokom vrelom ulju, peku u rerni. Da li biste probali ovu zdraviju verziju?
Krofne iz rerne su idealan izbor za one koje žele laganiju verziju ove omiljene poslastice. Za razliku od običnih, nisu toliko masne i teške za želudac. Izrazito su praktične za pripremu zato što ceo proces pečenja odradi sama rerna, i ne morate da stojite nad njima i okrećete ih u ulju.
Prozračne i mekane krofne najbolje su kad su tople, a ukusom zaista podsećaju na one napravljene prema tradicionalnoj recepturi. Recept vam donosi Zadovoljna.hr.
500 g mekog brašna
20 g svežeg kvasca
3 kašike šećera
1/3 kašike soli
200 ml toplog mleka
narendana korica pola limuna
jedan vanilin šećer
2 žumanca
100 g otopljenog maslaca
marmelada ili čokoladni namaz za punjenje
žumanac za premazivanje
šećer u prahu za posipanje
U 100 ml toplog mleka izmrvite kocku kvasca i dodajte kašičicu šećera. Ostavite da se kvasac diže na toplom.
U veću činiju dodajte brašno u kojem napravite malo udubljenje i stavite dignuti kvasac, šećer, vanilin šećer, žumance, koricu limuna, so i postepeno ulivajte tečni deo smese (preostalih 100 ml toplog mleka i otopljeni maslac). Sve zajedno lagano promešajte.
Testo je najbolje prvo obrađivati spiralnim nastavcima miksera dok ne počne da se odvaja od zidova činije, pa nastaviti mesiti rukama na radnoj površini. Kad osetite pod prstima da je testo kompaktno, ostavite ga da odmara i diže se sat vremena.
Nakon dizanja testo premesite, izvaljajte i podelite na 12 malih delova koje ćete potom oblikovati u malene kuglice pa napuniti marmeladom ili čokoladom.
Napravljene kuglice stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i svaku malo spljoštite kako biste dobili oblik krofne. Pokrijte ih i ostavite da odmaraju 40 minuta. Kad se krofne dignu, premažite ih žumencem i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni 15 do 20 minuta, sve dok ne porumene.
Tople ih pospite šećerom u prahu. Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare